De medverkar på premiären av Bushwick Book Club i kväll: Matti + Matti (bilden), Kristoffer Jonzon, SEK och Nina Ramsby.
De medverkar på premiären av Bushwick Book Club i kväll: Matti + Matti (bilden), Kristoffer Jonzon, SEK och Nina Ramsby.

Artister tolkar böcker på nya klubben Bushwick Book Club i Malmö. Först ut på premiären i kväll är bland andra Nina Ramsby och SEK som specialskrivit låtar till norska 90-tals-klassikern ”Naiv. Super”.

Skriv en låt utifrån en utvald bok. Så lyder uppdraget till de artister som medverkar i den nya klubben Bushwick Book Club som hålls på Babel i Malmö under hösten. Efter smygstarten på Malmöfestivalen är det i kväll dags för den riktiga premiären. 

Nina Ramsby, SEK, nystartade duon Matti + Matti, samt Kristoffer Jonzon är först ut med att tolka norska Erlend Loes genombrottsroman ”Naiv. Super” från 1996.

Klubben startades i området Bushwick i Brooklyn, New York. Musikern Thomas Jönsson och förläggaren Kristian Carlsson, båda baserade i Malmö, hörde talas om konceptet för ett och ett halvt år sedan och valde att ta det till Malmö.

– Det är ganska naturligt för oss att jobba över form- och genregränser, att blanda fritt och binda ihop olika teman, säger Thomas Jönsson.

Böckerna som väljs ut under hösten finns alla på en rad olika språk så att besökare med annat modersmål än svenska också ska kunna delta.

– Har man inte läst boken kommer man att kunna hänga med ändå. Och har man läst den kommer man förhoppningsvis få syn på andra saker, säger Thomas Jönsson.

Förutom den nyskrivna låten kommer artisterna också välja några av sina tidigare låtar som de tycker knyter an till den aktuella boken. 

Albumaktuella SEK, eller Sophia Ersson som hon egentligen heter, är entusiastisk. 

–  Det har varit sjukt kul att ta sig an utmaningen. Jag har precis skrivit klart min debutskiva och var så himla sugen att få skriva nytt igen, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset