Separata begravningsplatser för asatroende ska upprättas i både Danmark och Norge. Nu vill asatroende i Sverige också kunna begravas separat.

– Vi har det som mål och har varit i kontakt med Kyrkogårdsförvaltningen. Vi tycker att asatro ska vara jämställt med andra religiösa organisationer, säger Henrik Hallgren, ordförande för Sveriges asatroförbund.

Hur skulle en hednisk begravningsplats se ut?
– I Norge och Danmark har man valt att utforma gravplatsen som ett skepp. Den ovala formen står för gemenskap och helhet, säger Henrik Hallgren.

Enligt Svenska kyrkan som har hand om landets begravningsplatser finns det inga direkta hinder för icke kristna trossamfund som vill ha särskilda gravplatser.
– Det är vi som sköter begravningsverksamheten och på kyrkogårdarna får man vila oavsett tro. Men vill man går det att som samfund begära en egen gravplats, säger Staffan Lundstedt, kyrkogårdskonsulent vid Svenska kyrkans Församlingsförbund.

Redan i dag finns det särskilda muslimska och judiska begravningsplatser i Sverige. Staffan Lundstedt betonar dock Svenska kyrkans inriktning på ekumenik.
– Vi samarbetar med andra religioner och tycker att man ska kunna dela begravningsplats. Även hedningar får begravas på våra kyrkogårdar och det görs dagligen, säger han.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset