Sydkoreanska Pyeongchang och de officiella maskotarna Soohorang, i vitt (OS), och Bandabi (Paralympics) förbereder sig för de enorma idrottsarrangemangen 2018.
Sydkoreanska Pyeongchang och de officiella maskotarna Soohorang, i vitt (OS), och Bandabi (Paralympics) förbereder sig för de enorma idrottsarrangemangen 2018.

Rio de Janeiro höll de första olympiska spelen i Sydamerika.Nu väntar en asiatisk speltrio. Vid avslutningen i Rio tar Tokyo över stafettpinnen. Men närmast väntar Pyeongchang. Vinterspelen i Sydkorea är bara 18 månader bort.

Förutom all glamorös idrott har OS i Rio fått dras med skriverier om det instabila politiska läget, kriminalitet, dopningsskandaler, zikavirus och stadens skitiga vatten.

Samt problemen med att långt ifrån alla boenden för aktiva var färdiga, att bussandet var bristfälligt och att säkerhetsivern skapade kaos vid flera arenor.

IOK-bossen Thomas Bach tyckte att bristerna var bevis på att den olympiska rörelsen landade i Rios verklighet.

Oavsett detta kämpar kommande arrangörer för att kunna erbjuda fulländade spel. Pyeongchang, närmast på tur, har haft stora problem under flera år, vilket inte minst påpekats av Gunilla Lindberg. Generalsekreteraren i Sveriges olympiska kommitté (SOK) är ett av de högsta hönsen i den olympiska rörelsen och koordinationschef för vinter-OS i Pyeongchang.

Hon har flera gånger varnat för att Sydkorea släpat efter med infrastruktur, anläggningar och boenden i värdstaden.

Chefen utbytt

Så sent som i maj byttes högste chefen för Pyeongchang-OS ut och in kom Sydkoreas handelsminister Lee Hee-Beom.

Vid en presskonferens i Rio framkom att svårigheter kvarstår. Den ursprungliga budgeten på motsvarande 16 miljarder har reviderats tre gånger, vilket Lee Hee-Beom bland annat förklarade med att spelen utökats från 86 till 102 medaljgrenar sedan Pyeongchang fick spelen 2011.

– Vi jobbar med ett fjärde budgetprogram och vi diskuterar nu med vår regering. När vi har lagt den budgeten kommer vi att kommunicera den med IOK, säger Lee.

Nästa sommarvärd Tokyo och Peking, vintervärd 2022, är städer med större resurser. Men sommarspel som i Tokyo 2020 kräver också mycket mer av en värd än ett vinterspel.

Vita elefanter

Vilket Tokyos borgmästare Yuriko Koike var väl medveten om när Tokyo höll sin presskonferens i Rio. Med bättre återvinning och återanvändning ska Tokyo 2020 hålla nere kostnaderna. Den ursprungliga budgeten på drygt 8 miljarder dollar (67 miljarder kronor) har enligt obekräftade uppgifter svällt till det dubbla, omkring 15 miljarder.

– Vi måste förstå at skattebetalarna vill veta hur vi använder pengarna, säger Koike.

– Vi vill inte ha några "white elephants".

Sådana oönskade bjässar – projekt som sväller och för med sig dyra och långvariga underhåll – har plågat många olympiska värdstäder under lång tid genom åren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset