E-sporten ser ut att ta sig in i finrummen under Asiatiska spelen.
E-sporten ser ut att ta sig in i finrummen under Asiatiska spelen.

Medan riksidrottsförbundet dissar e-sporten på hemmaplan verkar Asien ta ett stort kliv framåt när Asiatiska olympiska kommittén öppnar för e-sport i Asiatiska spelen.

Den Asiatiska olympiska kommittén offentliggjorde tidigare i veckan att de inlett ett samarbete med det kinesiska e-handelsföretaget Alibaba och deras sportsektion Alisports för att inkludera e-sporten i flera stora arrangemang.

Några av arrangemangen som nämns är Asiatiska inomhus- och kampsportsspelen i Ashgabat 2017, Asiatiska spelen i Jakarta 2018 och Asiatiska spelen i Hangzhou 2022.

LÄS MER: E-sport ingen sport förrän tidigast 2019

”Vi ser fram emot de framåtblickande koncept kring sport som Alisports som kommer hjälpa oss med sin erfarenhet inom e-sporten”, sa kommitténs ordförande Ahmand Fahad Al-Sabah i samband med offentliggörandet.

Det är fortfarande oklart vilka e-sporttitlar som kan tänkas dyka upp på Asiatiska spelen och om de kommer räknas till officiella sporter eller bara som uppvisningssporter. Enligt ESPN ska e-sporten bli en officiell medaljsport först vid spelen 2022.

Alisports blev en stor aktör i e-sporten 2016 när företaget lanserade World Electronic Sports Games (WESG) med turneringar i Dota 2, Counter strike, Starcraft och Hearthstone.

LÄS MER: HeatoN: Närmast tjänstefel av Riksidrottsförbundet

Asiatiska spelen

Första Asiatiska spelen räknas som det näst största multi-sportarrangemanget i världen efter Olympiska spelen.

Arrangörsskapet är spritt över hela Asien och hålls vart fjärde år.

Sedan 1982 har spelen organiserats av den Asiatiska olympiska kommittén.

LÄS MER: zAAz: I dag är e-sporten en helt annan värld – som betalar lön

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset