De är i trubbel med lagen – men vid de vuxna männens sida står deras mammor och försvarar dem.

Dolores Ochoa/ap photo

Julian Assanges mamma Christine håller upp en bild på sonen när han var fyra  år och hävdar att han är helt oskyldig. 

Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg greps i Kambodja och togs direkt när han landade på svensk mark i går. Hans mamma är kritisk till det agerandet. Hon är inte ensam om att försvara sin son.

– Som mammor och pappor har vi en tendens att gå in och försvara våra barn. Kanske blir det ännu starkare mellan mammor och söner. De här pojkarna, och  unga männen, är våra små prinsar och man står inte ut med tanken på att det skulle finnas någonting ont eller dåligt hos dem, säger psykoterapeuten Karin Enqvist.

– Nu vet jag inte exakt hur banden ser ut mellan de här mammorna och deras söner. Men är de väldigt tajta kan man tänka sig att det är livsviktigt för dem att hålla kvar relationen. 

Julian Assange

Problem: Wikileaksgrundaren är misstänkt för sexbrott i Sverige. Storbritannien har beslutat att Assange ska överlämnas, men han har fått asyl i Ecuador.

Mamma säger:

”De största regeringarna i världen är ute efter honom” och ”Julian, våldtäkt? Inte en chans. Julian skulle inte våldta.”

Christine Assange har kallats sin sons största försvarare och har till exempel rest till Ecuador för att hjälpa sin son att få asyl där. (Seven Network)

Karl Fredrik Mattsson

Problem: Skapade de falska enkronorna som smädar kungen, där han har bytt ut texten ”Sveriges konung” mot ”Vår horkarl till kung”. 

Mamma säger: ”Det var lite obehagligt när jag ljög för polisen, de ville beslagta myntet och då sa jag att jag inte hade det. Annars var det lätt.”

Karin Mattsson ”upptäckte” mynten och hörde av sig till medier, men hon var hans mamma som ljugit för att marknadsföra sonens konst. (Aftonbladet)

Gottfrid Swartholm Warg

Problem: Anhållen misstänkt för dataintrång. Tidigare dömd till ett års fängelse för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen, har hållit sig undan 
straffet.

Mamma säger: ”Han är fortfarande bara misstänkt, han är inte skyldig till något annat.” 

Kristina Svartholm är kritisk till svenska myndigheters agerande mot hennes son efter att han gripits i Kambodja. (Dagens Nyheter)

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset