Budgeten blev en besvikelse för Vårdföretagarna som kallar den höjda ersättningen för assistenter för ett "dråpslag".
Budgeten blev en besvikelse för Vårdföretagarna som kallar den höjda ersättningen för assistenter för ett "dråpslag".

Assistansersättningen höjs mindre än vad regeringen tidigare aviserat. Ett dråpslag, enligt Vårdföretagarna.

– Det här ger fritt spelrum för oseriösa aktörer medan de som levererar god kvalitet för brukarna inte kommer att överleva, säger förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund.

Timersättningen ligger på 288 kronor per timme och skulle, enligt regeringens tidigare besked, höjas med fyra kronor nästa år. I stället blir höjningen tre kronor. I procent räknas ersättningen upp med 1,05 procent i stället för 1,4 procent.

Små marginaler

Vårdföretagarna och Kommunal har nyligen, efter tuffa förhandlingar precis, slutit avtal om 2,2 procent i löneökningar. Regeringens besked bäddar inte för lättare förhandlingar framöver, enligt Kommunal.

– Det försvårar vår avtalsrörelse om inte assistansersättningen höjs för att kompensera för löneökningar och prisutvecklingen. Detta är vi mycket kritiska till, säger ordförande Tobias Baudin till Kommunalarbetaren.

Den minskade uppräkningen drabbar en bransch som redan går dåligt, enligt Inga-Kari Fryklund. Företag kommer att kasta in handduken, vilket innebär att kommunerna i högre utsträckning måste tillhandahålla assistans.

– Kommunerna har ju valt att lämna ut mycket till privata företag. Nu kommer kostnaderna att trilla tillbaka på kommunerna och då får väl de hämta pengar från andra delar av sin verksamhet för att kunna bedriva assistansen, säger Inga-Kari Fryklund.

Nedmontering

Även Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) reagerar negativt. "Budgeten bekräftar bilden av att regeringen fortsätter nedmonteringen av assistansen", säger förbundsordförande Maria Persdotter i ett pressmeddelande. Hon syftar på att beskedet kommer samtidigt som förbundet "slåss med näbbar och klor för att stoppa den nya praxis som innebär att barn med omfattande funktionsnedsättningar just nu förlorar sin personliga assistans."

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset