Astra Zeneca i Södertälje. 
Astra Zeneca i Södertälje. 

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca presenterade vid lunchtid ett sparpaket, som innebär att antalet anställda kommer att dras ned rejält i Södertälje. 1 300 tjänster ska bort. Men det blir inget varsel enligt bolagets informationschef Staffan Ternby.

Det har blåst motvind för den svensk-brittiska läkemedelsjätten en längre tid. Viktiga patenttvister har förlorats och flera nya preparat har stoppats långt fram i forskningsprocessen.

Nedskärningen, som kommer efter en vinstökning med 25 procent till 2,1 miljarder dollar för fjärde kvartalet i fjol, motiveras med "överkapacitet". Utöver Södertäljefabriken har Astra Zeneca produktion i ett 20-tal länder. De stora fabrikerna utanför Sverige ligger i Storbritannien, USA och Frankrike.

Astra Zeneca beslöt förra året att 450 anställda ska bort i år. Men det räcker alltså inte, enligt företagsledningen.
– Vi kommer vid lunchtid att presentera en framtidsplan och inte något varsel. Det handlar om att antalet anställda vid Södertäljefabriken, främst medlemmar i IF Metall måste minskas, säger bolagets informationschef Staffan Ternby till TT.
– Vi ska lyckas lösa det här genom naturlig avgång och generösa villkor. Det här handlar om att ha en kontrollerad neddragning av tillverkningen under tre år, säger Staffan Ternby.
-Vi räknar med att komma väldigt långt utan varsel.

Enligt Staffan Ternby tvingas Astra Zeneca nu börja dra ner tillverkningen.
– Om några år ser vi att vi kommer ha lägre produktionsvolymer. När gamla produkter faller bort har inte nya kommit till i motsvarande utsträckning, säger Staffan Ternby. -Vi har haft en del motgångar i forskningen, som exempelvis blodtrycksmedicinen Xanta. Gallida, ett medel mot åldersdiabetes, var ett annat läkemedel som inte höll hela vägen.Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset