I natt brann Rosenkullens asylboende utanför Munkedal.
I natt brann Rosenkullens asylboende utanför Munkedal.

Vågen av attentat mot flyktingboenden hyllas på nätet. Nu riktar inrikesminister Anders Ygeman stark kritik mot nätmobben. ”Det är vidrigt”, säger han till Aftonbladet.

I veckan har det brunnit i flera tilltänkta flyktingboenden och i natt eldhärjades ytterligare ett asylboende i Munkedal. Polisen misstänker att branden var anlagd och utreder nu om det finns några kopplingar mellan de senaste händelserna. Samtidigt har medlemmar på nätforumet Flashback börjat kartlägga var asylboenden i Sverige finns och hyllat dåden, rapporterar Aftonbladet

”Självklart är det rätt att bränna ner flyktingboenden, oavsett huruvida de hunnit bosättas eller ej" skriver en medlem.

Trådarna kring bränderna engagerar och har genererat hundratals inlägg. Vissa fördömer attentaten – andra försvarar dem.

"De som bränner ner asylboenden är hjältar som gör en verklig insats för Sverige..." skriver en annan medlem.

När tidskriften Expos redaktion skulle skulle sammanställa läget gällande bränder på asylboenden under tisdagen, tog det inte lång tid innan de kom över uppmaningar till attentat på nätet.

– Det tog oss tio sekunder att hitta sådant i de ekokammare där högerextrema håller till, säger chefredaktör Daniel Poohl till Göteborgsposten

►LÄS MER: Asylboende i Munkedal i lågor

Inrikesminister Anders Ygeman (S) tar nu starkt avstånd från hyllningarna på nätet, men poängterar att man ännu inte vet om bränderna är anlagda. 

– Men om de är det så är det ynkligt och avskyvärt. Jag förstår inte hur man tänker om man med berått mod bränner ner ett boende som ska ge en fristad för folk som flyr för sina liv, säger han till Aftonbladet.

Han tror att hyllningarna kan uppmuntra till nya attacker på asylboenden – men är samtidigt övertygad om att polis och säkerhetspolis har kontroll över situationen. 

– Polisen har meddelat att man ska skärpa närvaron vid flyktingboenden och säkerhetspolisen utreder om det finns kopplingar mellan bränderna, om det är attentat och om de har kopplingar till en högerextrema miljö, säger han. 

►LÄS MER: Brand i tre asylboenden på en vecka

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik