De boende på asylmottagningen hoppas på att Zlatan en dag ska spela i Italien igen.
De boende på asylmottagningen hoppas på att Zlatan en dag ska spela i Italien igen.

Båtflyktingar på Sicilien turnerar med asylmottagningens eget fotbollslag, och har redan tagit sig upp två divisioner. Många hoppas på att fortsätta karriären runt om i Italien, men att få se idolen Zlatan återvända till landet kan kanske vara bra nog.

På Sicilien finns Europas största flyktingmottagning, Cara di Mineo, där som mest 4 000 flyktingar bor samtidigt. Asylmottagningen, som öppnade under arabiska våren, har haft sina upp- och nedgångar, men har nu känt att integrationen börjar gå lättare. Bland annat med hjälp av det fotbollslag som finns i lägret, rapporterar Sveriges Radio.

De båtflyktingar som bor på Cara di Mineo kommer från flera olika länder, främst i Afrika. Och för många av dem är fotboll en sport som man vill ägna livet åt.

– Jag vill verkligen ägna mig åt att spela fotboll i livet, jag ska försöka men livet är inte lätt, säger Brahim, 19 år till SRs korrespondent.

►LÄS MER: Flyktingmottagandet – så funkar det att vara asylsökande

Efter karriären i asylmottagningens lag har flera spelare fortsatt spela professionell fotboll, bland annat i lag utanför Rom och i tyska Bundesliga. Något som också lockar 19-åriga Brahim. Han kom som båtflykting från Nigeria förra året och känner, som många andra i lägret, en enorm tacksamhet till Italien efter att ha blivit räddad till havs.

– Därför vill jag verkligen spela för Italien, säger han.

►LÄS MER: Det här är skillnaden mellan att vara nyanländ och asylsökande

Asylmottagningen är ett tidigare amerikanskt militärområde och som ett helt samhälle. Här bor personer som vill stanna i Italien, som mest 4000 boende samtidigt. Fotbollslaget, som tränar på en plan framför pastellfärgade radhus,har klättrat två divisioner. Men tränare Guiseppe Manzella säger att det inte är ett fotbollslag det rör sig om.

– Det är en grupp som smält samman till en familj eftersom fotboll är livet för de här spelarna, säger han.

Det är inte bara italienska spelare som intresserar fotbollsspelarna på asylmottagningen, även en viss svensk har fångat deras intersse.

– Också svenske fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic är en idol här och båtflyktingarna i laget vill att han kommer tillbaka till Italien, säger tränaren Manzella till SR.

►LÄS MER: 10 klassiska citat från Zlatan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset