Allt fler länder gör det svårare för flyktingar. 2015 är året då vi ena dagen grät för Alan Kurdi och andra dagen klubbade igenom den mest restriktiva asylpolitiken, skriver Somar Al Naher.

Jenny Gustafsson

När jag och min familj flydde till Sverige för 25 år sedan gjorde vi det med hjälp av smugglare och falska pass. Vi hade inget annat val. Mina föräldrar var jagade av irakiska staten för deras oppositionella arbete i landet.

Vi är många som har flytt utan papper. Det säger sig självt, den stat som jagar dig utfärdar inte samtidigt giltigt pass till dig. 

Att Socialdemokraterna nu har infört krav på ID-kontroller är ingenting annat än ett svek mot dem som flyr.

I dagarna kommer Danmark att bygga en mur på Kastrups flygplats inför ID-kontrollerna.

Statsminister Stefan Löfven deltog så sent som i september i en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm där han sa ”Mitt Europa bygger inte murar”.

Löfven sa också att Sverige ska bära solidariteten med stolthet.

LÄS MER: Löfven: inga murar i mitt Europa

Socialdemokrater, minns ni Alan Kurdi? Treåringen från syriska Kurdistan som spolades upp på en turkisk strand? Nästan varje dag drunknar ett nytt barn på väg mot tryggheten i Europa.

Tänk att som förälder tvingas stå inför valet att antingen stanna kvar i Syrien och riskera att dödas av Bashar al-Assad eller terroristerna. Eller att ta den farliga vägen över medelhavet.

Visst, det har kommit många människor till Sverige. Men hur har Socialdemokraterna och Miljöpartiet svarat på detta? Genom att vara den första regering som på årtionden kraftigt inskränker asylrätten. 

Regeringen menar att de hårda reglerna ska få andra europeiska länder att ta emot fler flyktingar. Men det har redan visat sig bli precis tvärtom. När Sverige stänger sina gränser följer andra efter, likt ett dominospel.  

LÄS MER: Viktor Banke: Man behandlar inte människor så som Danmark behandlar flyktingar

Det har gått så långt att till och med Turkiet har börjat försvåra för flyktingar att lämna Syrien. Enligt en rapport som Amnesty nyligen släppte visar den att Turkiet har gripit hundratals asylsökande vid Turkiets gräns mot EU. I vissa fall har man skickat tillbaka dem till Syrien och Irak. Trots att det strider mot internationella konventioner.

Om det inte funnits vänliga människor och smugglare som hjälpt oss att fly och ta oss in i Sverige för att söka asyl vet jag inte vad som hade hänt med oss. Om vi på allvar menar att alla människor är lika mycket värda måste vi också visa att varje liv är lika mycket värt att värna.

År 2015 kommer att gå till historien som det år då vi ena dagen grät för Alan Kurdi och för att nästa dag klubba igenom den mest restriktiva asylpolitiken på årtionden. Det är oförlåtligt.  

Somar Al Naher
frilansskribent och tidigare studieombudsman på SSU-förbundet och politisk sekreterare i Stockholms stadshus

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset