Polisen har sällan tillgång till de asylsökandes bostadsadresser.
Polisen har sällan tillgång till de asylsökandes bostadsadresser.

Några tusen av de asylsökande som fått avslag på sina ansökningar har gått under jorden. Polisen uppger att de inte vet var de befinner sig.

Ett av skälen till att polisen inte lyckats verkställa en del av avvisnings- och utvisningsbesluten beror på att man saknar deras bostadsadresser, rapporterar SR.

– Man kan säga att det är ungefär en tredjedel lite knappt där utvisningar och avvisningar genomförs. Nästan alla som inte genomförs beror på att polisen inte vet var personen finns. Så två tredjedelar, lite drygt, är avvikna, säger Per Löwenberg, gruppchef vid nationella gränspolisen på Nationella operativa avdelningen, till SR.

LÄS MER: Här är svenskarna som sökt asyl – i Norge och Danmark

Av de 3000 personer som ska ha lämnat landet har ungefär 2000 gått under jorden.

– Det har alltid varit en stor andel avvikna. Det har legat på 50, 60 procent. Nu ligger det på 80 procent på vissa grupper, säger Per Löwenberg till SR.

LÄS MER: Ja, Anne Frank var en flykting som nekades asyl i USA

Enligt polisen finns det flera skäl till varför de inte har lyckats utvisa de antalet personer som de ska ha gjort. Bland annat på att polisen behövt göra andra prioriteringar och på lagändringen som infördes år 2016 som innebär att asylsökande har ett eget boende, istället för att bo på Migrationsverkets boenden. De har då en adress som polisen inte alltid har tillgång till.

– Det har till och från varit en prioriterad synpunkt från politiken och vi har aldrig varit i närheten av att nå det målet. Det skulle kräva mer resurser och också fler åtgärder tidigare. Men det behövs även hårdare kontroll på vistelse och adresser, säger Per Löwenberg till SR.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset