Khiyar Tambosa, 33 är en av de som riskerar att bli av med bidrag och boende om han får avslag på sin asylansökan.
Khiyar Tambosa, 33 är en av de som riskerar att bli av med bidrag och boende om han får avslag på sin asylansökan.

En lagändring som träder i kraft i dag, den 1 juni gör att den som får avslag på sin asylansökan omgående förlorar sin rätt till bidrag och boende i Sverige. Khiyar Tambosa, 33, från diktaturen Eritrea är en av dem som är orolig över nya bestämmelserna.

Khiyar Tambosa, 33, kom till Sverige i slutet av december 2015 och sedan första stund har det varit viktigt för honom att integrera i det svenska samhället. Fem månader har gått och efter många språklektioner kan han nu föra konversationer på svenska.

– Jag kämpar för att bli en del av Sverige. Det är viktigt för mig att respektera lagarna och lära mig språket, säger Khiyar Tambosa.

För Khiyar, som kommer från Eritrea i nordöstra Afrika, har de senaste månaderna varit långa i väntan på ett beslut om hans uppehållstillstånd i Sverige kommer att beviljas.

Om Khiyars ansökan om uppehållstillstånd avslås kommer hans bidrag att dras in direkt genom den nya lagändringen som träder i kraft i dag den 1 juni.

– Jag får 61 kronor om dagen från Migrationsverket. Om det skulle försvinna skulle jag inte ha någon inkomst. Men jag vill gärna kunna försörja mig själv, säger han.

►LÄS MER: Här är skillnaden på avvisning och en utvisning 

Han bor tillsammans med sin syster, brorsfru och hennes två barn i en lägenhet i Sundbyberg utanför Stockholm, men beroende på hur det går med deras uppehållstillstånd kan även boendet försvinna.
Utan vare sig bidrag eller boende skulle Khiyar behöva åka tillbaka till Eritrea, ett land som han tycker är alldeles för osäkert för att kunna leva i.

– Man kan inte göra någonting i mitt land, det är en diktatur. Jag skulle ha behövt göra militärtjänst där i två år, men som militär har du inga rättigheter. Om du dör kommer ingen att ta reda på varför, säger Khiyar.

I framtiden ser Khiyar sig själv i Sverige, han hoppas kunna få arbetslivserfarenhet här genom obetald praktik och så småningom kunna börja arbeta.

– Jag drömmer om det varje dag. Jag vet inte när beslutet kommer, men jag vet att jag måste kämpa, säger han.

Lagändringen är en uppgörelse mellan Alliansen och regeringen som gjordes i höstas när många sökte asyl i Sverige.

– Vi behöver platsen till nya asylsökande. Signalen måste vara tydlig, har du fått bifall får du stanna i Sverige. Har du fått avslag ska du åka hem,  säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

I texten nedan berättar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson mer om den nya lagen.

►LÄS MER:Det här är skillnaden mellan att vara nyanländ och asylsökande. 

Malin Hansson

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. 

Migrationsministern om lagändringen: Sverige kan inte bli ett hotell

Från och med i dag, 1 juni, blir den som får avslag på en asylansökan av med bidrag och boende. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson förklarar vad lagändringen handlar om.

Vad går lagenändringen ut på?

– Det är en uppgörelse vi gjort med de borgerliga partierna som vi gjorde i höstas när antalet asylsökande ökade kraftigt.   Den innebär att om du fått avslag på din asylansökan har du inte rätt till ersättning eller asylboende.

Varför behövs den?

– Vi behöver platsen till nya asylsökande. Signalen måste vara tydlig, har du fått bifall får du stanna i Sverige. Har du fått avslag ska du åka hem.

Dras pengarna in första dagen?

– Nej, du har tid till omställning. Ett beslut från Migrationsverket blir giltigt efter tre veckor om det inte överklagas och personer får vanligtvis två veckors frist efter laga kraft att lämna landet. Under den tiden har de kvar både ersättning och boende. Du får också hjälp att ta dig hem till ditt hemland och kan söka nystartsbidrag så du kan starta nytt liv i ditt hemland.

Och om man inte åker hem frivilligt?

– Vi har möjlighet till tvångsmedel. Förra året var det 12 000 som åkte hem ungefär 9000 frivilligt och 3000 med tvångsåtgärder. Eftersom det var så många som kom hit förra året så kommer antalet som får avslag att öka. Därför utökar vi också antalet förvarsplatser, platser där man kan hålla människor i förvar i väntan på att de ska åka hem.

Ser du några problem med lagändringen?

–Det är klart, för den som får ett sånt här besked blir det säkert en stor besvikelse. Å andra sidan kan vi inte ha ett system där människor trots att de fått avslag och alla överklagandemöjlighet är uttömda ändå bor kvar och dessutom får en dagersättning. Då blir Sverige ett hotell där man får betalt för att bo. Dessutom skulle det skapa ett skuggsamhälle där personer som inte har uppehållstillstånd ändå bor kvar här och det tror jag inte är bra för någon.  

Finns del inte en risk att fler går under jorden och svartjobben ökar?

– Det kan naturligtvis bli en sådan risk. Därför tror jag att det är viktigt att förstärka kontrollen på arbetsplatserna, säger Morgan Johansson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset