Vanligt förekommande är tankar som mynnar ut i att invandrare ska anpassa sig till den svenska kulturen. "Invandrare" har en negativ kvinnosyn, de är förtryckare och de sexualiserar kvinnan. De hör inte hemma i den svenska och västerländska kulturen. De har ju inte vuxit upp med sexualundervisning och den hälsosamma kvinnosyn vi har i Sverige!

I och med de övergrepp som förekommit i Köln, och även i Sverige, har det varit en debatt där fokus enligt min mening lagts på män med invandrarbakgrund. Många av mina vänner som är män med annat påbrå, får ofta frågan om de slår sina kvinnor och om de förtrycker dem. Har mamman inte fått jobba? Och tycker de att svenska kvinnor är horor? Nej, nej, nej! Jag förstår att alla svenskar inte drar alla över en kam, men tonläget inom debatten har en övervägande riktning åt det hållet. 

► LÄS MER: Köln i krismöte efter stort antal sexövergrepp på nyår

Därför vill jag dela mina egna erfarenheter med er idag. 

När jag var yngre jobbade jag på bar. Där blev jag tafsad på av en man, som var svensk. Han hade druckit några öl och vinglade ostadigt åt mitt håll. Väl framme lät han sin hand glida längs mitt lår mot mina privata områden. Jag blev stel och visste inte vad jag skulle göra, hamnade i chock.

Vid ett annat tillfälle frågade en kille skämtsamt när jag jobbade om han inte skulle vänta på mig utanför så vi kunde knulla efteråt, samtidigt som han "oskyldigt" smekte min arm. 

En annan företeelse som stannat kvar i mina tankar var när en vän till mig berättade att hen var på en fin restaurang i centrala Stockholm där hen bevittnade en affärsmiddag/AW. Ett gäng uppstyrda, framgångsrika män skålade glatt med varandra och en kvinnlig servitris serverade en av herrarna hans tallrik mat. Varpå mannen, som druckit en snaps för mycket, klämmer tag i kvinnans bröst och gör ett tutljud samtidigt som han söker bekräftelse från sina kollegor. Servitrisen ler artigt och lämnar herrarnas bord. Genast kommer en manlig servitör ut för att byta ut sin kvinnliga kollega. 

Det som hände ursäktas eftersom de drack alkohol, notan var skyhög och hade ju det "bara lite kul"?

Problemet är inte var du kommer ifrån, utan själva handlingen. Det är aldrig okej att sexuellt ofreda en kvinna. Vi reagerar inte tillräckligt i vårt samhälle idag, utan står ofta tysta bredvid när vi ser dessa handlingar. Om vi reagerar och det finns konsekvenser från gräsrotsnivå hade det försvårat handlingarna för dessa män.

► LÄS MER: 15-åring åtalas för sexuellt ofredande under festivalen i Stockholm

I och med att jag jobbat i bar har jag sett mycket. Mina kollegor har blivit antastade av män, ofrivilligt tagna på rumpa och smekta över lår och bröst. Min erfarenhet är att det bara har varit vita, västerländska män. Det är värt att poängtera att jag ALDRIG blivit antastad av en "invandrare".

Jag menar inte att det inte förekommer övergrepp av män som kommer från andra kulturer än den svenska, västerländska. Och visst, vissa män med invandrarbakgrund kanske inte har fått samma sexualundervisnig och jämställdhetsperspektiv som män i Sverige fostras i. Men är det inte skrämmande att det då existerar en sådan negativ kvinnosyn bland svenska, västerländska män?

Vad är er ursäkt? Alkohol? 

Antonia Jaksic

Landstingsledamot i Stockholm (M) 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset