Du har en gång för alla bestämt dig för att bli vegetarian eller vegan. Men hur börjar man? Ska man ställa om direkt eller fasa ut köttet successivt? Här ger Francesca Vilches på Djurens Rätt sina bästa tips.

Det kan ta tid att gå från tanke till handling. Men att börja äta i enlighet med sina åsikter känns bra och att skippa köttet är både enklare och godare än vad många tror. Det menar Francesca Vilches som ansvarar för konsumentfrågor på Djurens Rätt. I steget till att bli vegetarian väljer en del att ställa om direkt medan andra fasar ut köttet successivt och här tycker hon att man ska göra på det sätt som passar bäst för en själv.

– Mitt tips är att läsa på om ämnet och att ersätta det du redan äter i dag med ett vegetariskt alternativ. Om du exempelvis byter ut köttbullarna till vegobullar blir det en mindre omställning än om du lägger om hela kosten. Att byta ut färsen i en bolognese är också ett enkelt och gott sätt att börja.

Om man istället satsar på den andra strategin och fasar ut köttet efterhand tycker Francesca Vilches att man ska börja välja bort det som känns lättast eller det som faktiskt gör störst skillnad. Kycklingar utgör t.ex. 94 % av alla landdjur som dödas i köttindustrin – väljer du bort kyckling under ett år så sparar du livet på hela 15 djur. Fiskar är också ett djur som dödas i väldigt stor omfattning.

Det finns flera varianter av veganska nuggets ute på marknaden. Foto: Välj Vego

Francesca Vilches berättar att det är vanligt att unga personer som blivit veganer och vegetarianer och fortfarande bor hemma hör av sig till Djurens Rätt via sociala medier. De vill ha tips och råd på hur man får med sig hela familjen på samma tåg.

– Det är jätteviktigt att inkludera hela familjen. Mitt råd är att du på ett respektfullt sätt berättar om din kunskap om industrin och varför du själv väljer bort köttet. Om du vill få någon att ta till sig budskapet är det mycket mer effektivt än att vara ivrig och pracka på dem något, säger hon.

Från vegetarian till vegan

För Francesca Vilches själv var det en folder hon läste för nästan tio år sedan som fick henne att bli vegan. Den handlade om hur olika vi värderar hundar och grisar – och när hon började fundera över att det ju egentligen inte är någon skillnad började det kännas skevt att äta griskött.

– Jag var en sådan som fasade ut köttet – jag hade en deal att jag bara fick äta kött på restaurang men eftersom jag var student då så blev det inte särskilt många sådana besök. Så jag blev vegetarian ganska snabbt. När jag en tid senare drack mjölk till maten vid ett tillfälle, vilket jag aldrig brukade göra, tyckte jag att det smakade konstigt och ovant – och då bestämde mig för att det var lika bra att bli vegan också.

Skippa kycklingen redan i dag!

Spana in Francesca Vilches tre goda tips från valjvego.se och få inspiration till vad du kan laga istället.
 

Scallopini chick’n med ugnsrostade grönsaker
En klassisk middag med rotfrukter och ”kyckling” i ugn.

Till receptet

Poké Bowl
Poké bowls går hem både som lunchlåda eller middag!

Till receptet

Veganska nuggets med dipp
Ät som gott snacks eller lägg till ris och sallad för en komplett middag!

Till receptet

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset