Media tycker om att måla ut Danderyd som en kommun som inte tar sitt ansvar för flyktingsituationen. När någon försökte tända eld på ett planerat asylboende för en tid sedan kallades det för en Danderydseffekt. I själva verket vill de flesta Danderydsbor inget hellre än att hjälpa till, skriver styrelsen för MUF Danderyd.

Danderyd är en kommun som vid upprepade vikts ut i media. Kommunens invånare har porträtterats som en samling människor som inte vill ta sitt ansvar i de utmaningar som Sverige i dag står inför, till följd av de stora flyktingströmmarna. Vidare vill man skapa bilden av att Danderydsborna inte vill välkomna asylsökande av rädsla för att deras villor ska minska i värde, därmed läggs problemen på invånarna som grupp.

För ett antal veckor sedan lät kommunen upprätta sitt första tillfälliga asylboende, när det sedan anlagdes en brand i området valde media återigen att rubricera det som en Danderydseffekt men lokalt har beslutet skapat möjligheter för invånarna att visa sitt engagemang för de nyanlända.

► LÄS MER: Unga Danderydsbor: "Alla åker inte till Mauritius över jul"

Vi kommer ingenstans genom att beskylla andra kommuner och stadsdelar för att smita undan sitt ansvar, utan vi måste alla lägga ned resurser för att se till att vi välkomnar nyanlända på ett hållbart sätt och för detta behövs bostäder. I nuläget är det svårt att få fram bostäder och detta är ett problem som går att se i hela Sverige, inte bara i Danderyd. Det är inte hållbart att låta människor bo i tältläger, särskilt nu när vintern närmar sig. Vi måste satsa på en långsiktig integration och ge alla människor möjligheten att etablera sig och bli en del av allt som är Sverige. Mot bakgrund av hur situationen i Sverige ser ut kommer alla Sveriges kommuner att behöva öka sitt flyktingmottagande. Inför 2016 vill regeringen att kommunerna i Stockholms län ska ta emot 6 689 nyanlända, vilket är en ökning på 4 181 jämfört med i år. Att detta kommer att bli en utmaning är ingen fråga, men vi kommer inte att tappa vårt mod.

Några veckor innan beslutet att omvandla den nedlagda förskolan Pärlan till Danderyds första tillfälliga asylboende togs hölls en diskussionskväll för alla i Danderyd. Mötet samlade flertalet invånare och stämningen var hög och huvudfrågan blev snabbt hur man som invånare i kommunen själv kan bidra. Många ville gärna hjälpa till med husrum genom att öppna upp sina egna hem. Och när asylboende väl öppnades inkom så stora mängder kläddonationer (45 kubikmeter) att man till slut blev tvungen att tacka nej i brist på plats.

► LÄS MER: Efter branden: Nu vaktar frivilliga Danderyds första asylboende

Sverige står inför en situation där landet inte kan svara upp mot det enorma hjälpbehovet. I takt med att vi blir fler och fler blir det allt viktigare att alla vi arbetar tillsammans för att se till att alla har tak över huvudet. I ett Sverige där alla jobbar tillsammans, det är där vi skapar en hållbar migrations- och integrationspolitik och bidrar till Sveriges fortsatta utveckling.

MUF Danderyds styrelse

Linnéa Sundman, Johan Henriques, Carl Pfeiffer, Agnes Wästlund och Richard Törnqvist Af Ström

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset