Just nu besöker en av vår tids viktigaste tänkare Sverige. Steven Pinker, en amerikansk psykolog och neurovetare med långt, lockigt hår, har visat hur våra hjärnor fungerar och hur det sprider ljus över hur vi tänker och beter oss. Hans senaste bok, The better angels of our nature, är bland det mest spännande jag har läst, dessutom med en uppfriskande, överraskande tes som nästan ingen tror på. 

När vi dagligen hör talas om grymma våldsbrott, oupphörliga krig och hänsynslösa terrordåd är det lätt att tro att världen aldrig har varit våldsammare. Enligt Pinker är det tvärtom. Baserat på en enorm mängd forskning redogör han på 800 sidor för att risken att utsättas för mord och krig är mindre än någonsin. Världen har aldrig varit fredligare. Det är bara det att vi har ett kort minne.
 
Visste du att tidernas blodigaste konflikt troligen var ett åttaårigt inbördeskrig i Kina på 700-talet, som dödade runt en sjättedel av världens då­varande befolkning? Mongolernas invasioner på 1200-talet skördade 40 miljon­er offer. Under 30-åriga kriget 1618–1648, där Sverige deltog, strök en tredjedel av Tysklands befolkning med.

Vi har en romantisk bild av det förflutna, men Pinker visar att nästan alla kulturer ägnade sig åt erövringskrig och slaveri, brände häxor och offrade barn till gudarna. Männen kunde utsätta sina hustrur för vilka övergrepp som helst. Innan människan blev bofast var vi än våld­sammare. Människor i vanliga jägar/samlar-grupper dog av våld i en frekvens som motsvarar 1900-talets världskrig. 

Under medeltiden var risken att mördas 30 gånger större än i dag. Männen högg ned varandra över middagsborden för en förolämpning. Åhörarna jublade och skrattade när brottslingar och djur plågades under rituella former på städernas torg. Under 1400-, 1500- och 1600-talet bröt ett nytt krig ut i Europa ungefär vart tredje år.

Gjorde inte Kyrkan något då? Jodå, den diskuterade vilka nya, effektiva tortyrredskap den kunde utveckla för att plåga religiösa minoriteter.

Enligt Pinker var det flera olika faktorer som minskade våldet. Stater tog över rättsskipningen, så den fick kontroll på privata hämndbegär som brukade eskalera våldet. Demokratisering gav i sin tur folket kontroll över staten, så den mildrade sitt förtryck. Handel gjorde att vi förstod att främlingar kunde vara samarbetspartners och tack vare tryckpress och läskunnighet lärde vi oss att se saker från andras perspektiv och att lida med dem. 

Det begås förstås fortfarande fruktansvärda övergrepp i vår värld. Men i dag fördöms de unisont och när vi hittar förövarna kan vi tillerkänna även dem vissa rättigheter. Vi avstår från att tortera eller döda dem. Steven Pinker lär oss att det är något helt nytt i mänsklighetens historia.

+ GPS. Hur bilade man utomlands tidigare? Hur hittade man en sushirestaurang på främmande ort?

Lärarlegitimation. Nu skjuts det upp, men problemet är idén i sig – staten slänger ut lärare från skolor som vill anställa dem. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset