Att inte samtycka är också ett nej
Att inte samtycka är också ett nej

Folk försöker få det till att abort efter våldtäkt skulle vara en etiskt komplicerad fråga, men sanningen är att när en kvinnokropp utsätts för övergrepp på riktigt så stänger den ned hela maskineriet. Då går det praktiskt taget inte ens att bli med barn.

Det påstår den usanska kongressledamoten Todd Akin, hans apologetiska argument har valsat runt i medierna några dagar nu. Genom att säga sådär inte bara avfärdar han traumat i att bli gravid efter våldtäkt, han antyder dessutom att alla våldtagna gravida kvinnor egentligen var med på det, att de liksom ville bli våldtagna. Han förmår uppenbarligen inte känna medkänsla med våldtäktsoffer, faktiskt verkar han inte ens fatta att kvinnor överhuvudtaget är människor, utan tänker sig dem som någon sorts abstrakta väsen som kan tillskrivas övernaturliga egenskaper alltefter vad som passar hans visioner.

Det finns jorden över en föreställning om att kvinnors kroppar inte är deras egna privata transportmedel utan mäns egendom först och främst. Både kvinnor och män uppträder hela tiden som om det vore så. Kvinnor genom att få ångest över att deras kroppar inte är tillräckligt snygga saker att se på, män genom att bete sig som om kvinnokropparna vore till för deras syften.

Även i Sverige är det på det sättet. Nyligen fick en man 22 000 spänn i kompensation för det lidande det inneburit för honom att sitta häktad efter en anal våldtäkt på sin sovande flickvän. Det råder inga tvivel om att han faktiskt våldtagit henne analt när hon sov. Han visste att hon inte ville ha den typen av sex alls, och hovrätten uttryckte förståelse för att hon kände sig kränkt, men han friades ändå. Skälet? Han sade att han ”träffat fel”, att han egentligen hade tänkt tränga in i sin sovande flickvän vaginalt. Det godkände hovrätten.

I samband med det beryktade åtalet mot den politiska aktivisten Julian Assange har många protesterat mot att det överhuvudtaget är straffbart att ha sex med någon utan kondom om den inte vill det, och över att det är straffbart att ha sex med någon som sover (om den inte uttryckligen har sagt att det är okej, vill säga). Jag är helt övertygad om att det enbart handlar om irritation över att kvinnors kroppar inte ska vara tillgängliga, att det ska behöva vara så jävla noga. Lika övertygad är jag om att de som opponerar sig, nu senast den brittiske parlamentsledamoten George Galloway, skulle vilja att det var ett brott om de själva till exempel vaknade av att någon överraskande trängde in i dem.

Om någon inte samtycker så är det nej, att det ska vara så svårt att förstå. Och så länge jag inte får bestämma när och hur min egen kropp ska dansa så är det fan inte min revolution.

+ Myt om falska anmälningar. Polisen har på sin sajt lagt upp forskning som visar att falskanmälningar mot våldtäkt är en myt.

För mycket politik. M.I.A. och hennes politiska uttalanden på sistone. Shut up and sing!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset