Hanna Ingvarson tror nyckeln till att finna sin mening i livet är att man själv kan känna sig tillfreds med den man är.
Hanna Ingvarson tror nyckeln till att finna sin mening i livet är att man själv kan känna sig tillfreds med den man är.

När jag pratar med andra människor slås jag ofta av att deras mål och mening i livet definieras av yttre aspekter. Men livet måste vara mer än ett bra jobb, mycket pengar och många bekanta, skriver Hanna Ingvarson.

Jag är knappast den första som funderar över frågan meningen med livet. Vad är min plats i livet? Vad vill jag göra och vad vill jag lämna för avtryck? Frågorna som man ställer till sig själv om och om igen, men det är sällan man kan ge sig själv ett svar.

Av iakttagelser och samtal med andra människor slås jag ofta av att deras mål och mening i livet definieras av yttre aspekter kring deras persona. Man ska prestera, både vad gäller ens yrke och i relationer. Man ska ha ett stort socialt nätverk, samtidigt som man ska spendera merparten av sitt liv på jobbet. Man ska tjäna mycket pengar. Man ska vara bäst på att kunna ha allt – utåt sett.

LÄS MER: Viktor Banke: Att kalla rättsväsendet för ett skämt är dumt

För den gemensamma faktorn för dessa ting är väl att de styrs av bekräftelse från andra människor? Frågan jag ställer mig själv är om dessa ovan nämnda saker hade haft samma värde om man inte hade till syfte att visa det utåt?

Då man söker bekräftelse från andra, beror det ofta i min mening på ens oförmåga att kunna bekräfta sig själv och känna sig tillfreds med sig själv. Jag undrar om många gör det för att det är en enklare väg att gå? Att låta sina mål och sin mening bekräftas av andra personer och därmed göra det rätt, är förmodligen lättare än att handskas med sina egna demoner?

En karriärsman som arbetar större delen av sin vakna tid och tjänar mycket därav är i många fall en framgångsrik och driven person i omvärldens ögon. Denna bekräftelse blir nog för att täcka upp för det faktum att han är oförmögen att skapa nära relationer och i stället distraherar sig själv med arbete och karriär. Han har skapat sig en mening genom bekräftelse från omvärlden.

LÄS MER: Göran Greider: Det skrämmer mig att så många driver på för helt orealistiska försvarssatsningar

Utan att påstå att det är en sanning, undrar jag om inte meningen med livet är den mening och de mål som man har skapat i överenskommelse med sig själv? Utan inflytande av yttre aspekter som om de är tillräckligt prestigefyllda, om de kommer beundras av andra eller om de kommer att generera pengar. Jag tror att nyckeln till att finna sin mening i livet är att man själv kan känna sig tillfreds med den man är. Endast i det tillståndet kan man se lyckan i de ting som omger en i livet; Att man är frisk, att man får finnas till, att man får träffa olika sorters människor, upptäcka nya lärdomar och utveckla sig själv. Att man får ynnesten att dela glädje och sorg med personer som man omger sig med för att de förgyller ens tillvaro, där relationen inte är en prestation som behöver mätas i antalet likes den får i sociala medier.

Trots min argumentation har jag ända inget universellt svar på vad som är meningen med livet. Men jag vet med säkerhet att meningen med livet inte är bekräftelse från omvärlden.

Hanna Ingvarson,
26 år, personalkoordinator i Stockholm

LÄS MER: Nina Åkestam: 40-talisterna är verkligen inga klimathjältar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset