Joakim Berlin har levt med hiv i 25 år.
Joakim Berlin har levt med hiv i 25 år.

Hiv i dag är inte som i går. Det är dags att alla får veta det, skriver Joakim Berlin, hivpolitisk sakkunnig på PG Väst.

I dag kan jag som levt med hiv i 25 år veta att jag kan leva ett liv utan behöva vara rädd för att bli sjuk eller överföra hiv på någon annan. Jag kan dejta, ha sex utan behöva vara rädd för att hiv ska överföras så länge jag tar mina mediciner mot viruset, minst en tablett om dagen.

Men människor jag möter har inte alltid kunskapen om hur hiv överförs. De är rädda, eller vet bara inte hur de ska bete sig. Det är inte konstigt att bara 42 procent av de som lever med hiv önskar att de hade kunnat vara mer öppna sin hivstatus. I dag behöver man inte vara öppen med att man har hiv om en läkare skrivit in i ens journal att man har omätbara nivåer av viruset.

LÄS MER: 9 vanliga myter om hiv – det här borde du ha koll på 

Jag kommer ihåg känslan när jag äntligen fick det inskrivet i min journal för några år sen. När jag efter min skilsmässa blev singel och inte alltid behövde berätta med en gång. Att jag kunde dejta och slippa berätta förrän jag lärt känna personen ifråga. Jag minns att jag var rädd för hur det skulle bli.

Jag var rädd och osäker som singelkille igen efter 19 år. Hur skulle jag våga träffa någon annan? Jag vet ju om okunskapen och rädslan kring hiv. Jag hade tur då när jag var 18 att träffa en kille som brydde sig mer om kärleken och vem jag var än om mitt hiv. Och jag har tur nu som mött rätt personer de senaste åren.

LÄS MER: Kent träffade Inger som lever med hiv: Vi är som alla andra par 

När jag berättar att jag har hiv när jag dejtar har de reagerat på ett sätt som gjort att jag känt mig bekväm. Däremot har jag på dejtingappar mött personer som skriver att de bara vill ha sex eller vill bli ihop med friska människor. Därför är jag öppen med min status på detingapparna från början så slipper jag människor som tänker så.

LÄS MER: Daniel, 26, om att dejta med smittfri hiv: Har träffat livrädda killar 

Fast jobbigast är ju vårdpersonal ibland. De kan för lite om hiv och jag får bli som ett uppslagsverk. Jag förväntas kunna förklara hur mina mediciner fungerar och de ställer frågor om jag kan jag överföra hiv när de ska ta blodprov på mig. "Och förresten hur fick du hiv?"

I dag får de som fått reda på att de lever med hiv behandling väldigt snabbt och kan därmed inte överföra hiv. Men vi är fortfarande väldigt rädda. Vi måste våga prata mer öppet om hur hiv överförs och att vem som helst kan få hiv. Det är inte bara vissa som får det. Du kan vara ung, gammal, medelålders eller ha vilken sexuell identitet som helst.

Hiv i dag är inte som i går. I dag kan du leva länge med hiv. I dag kan du ha sex utan att berätta om din hivstatus. I dag kan du inte överföra hiv till någon när du går under effektiv hivbehandling.

Det är dags att hiv uppdateras till 2016 hos oss alla, för jag vill känna mig och vara som alla andra oavsett min hivstatus.

LÄS MER: Gustav Fridolin: Oacceptabelt stora skillnader i kvaliteten på sex och samlevnadsundervisningen 

LÄS MER: Quiz: hur mycket kan du om hiv?

LÄS MER: Sju viktiga framstef i kampen mot hiv 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa Kolumn