Ester, 14 månader passar på att busa med mamma innan Kristina måste fortsätta med dagens uppgifter på Karolinska institutet.
Ester, 14 månader passar på att busa med mamma innan Kristina måste fortsätta med dagens uppgifter på Karolinska institutet.

Att vara förälder och samtidigt studera kan vara väldigt tufft. Dålig planering och svår ekonomi gör studierna svåra. Men fria tider gör att man kan tillbringa mer tid med barnet.

Kristina Eneling pysslar ömsom om Esther, 14 månader, ömsom sin experimentella studie av proteinreaktioner på Karolinska institutet i Stockholm.

– Förr, innan vi fick barn, kunde jag vara på KI mellan 8 och 22. Men nu skär det i hjärtat och jag längtar hem till Esther efter ett tag.

Kristina som för tillfället är föräldraledig från sin forskarutbildning försöker hålla sig till en arbetsdag på åtta timmar. Det krävs en del planering, prioritering och effektivitet.

– Man lär sig snabbt att göra det man ska inom utsatt tid, säger Kristina.

Studier har en fördel, tycker hon. Man kan jobba lite när man vill.

– Därför kan det faktiskt vara en fördel att skaffa barn när man pluggar. Så har man det gjort när yrkeskarriären väl börjar.

Men föräldratiden kan bli ekonomiskt mycket tuff, säger Eva Frisendahl, vice ordförande för Lunds universitets studentkårer.

– Det är svårt redan som det är att klara sig som student. Föräldrar får det ännu svårare. Det finns ett tilläggsbidrag på max cirka 500 kronor i månaden från CSN, men det räcker inte visar en undersökning vi gjort, säger hon.

– Folk tvingas jobba på somrarna, ta av sparkapital eller leva av sina föräldrar om de inte bor med någon som kan stå för resten av kostnaderna. Därför låter många helt enkelt bli att skaffa barn när de pluggar.

Kristinas Enelings föräldrapenning baseras på hennes doktorandlön, och hennes man har jobb. Därmed slipper familjen den värsta ekonomiska pressen.

– Och så har jag faktiskt märkt att många vill hjälpa till och skänka gamla barnkläder eller leksaker, säger Kristina.

Ungefär var femte studerande har barn, ändå planeras undervisningen som om studenter alltid är barnlösa.

– Kurser kan ändras med kort varsel, eller schemat lämnas ut en vecka före kursstart, till exempel, trots att småbarnsföräldrar behöver planera långt i förväg, säger Eva Frisendahl.

Att bland andra Lunds universitet dessutom förbjuder barn att vistas på universitetet hjälper knappast heller.

– Föräldrar på högskolan är osynliggjorda, tycker hon

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset