Gör inte så här.
Gör inte så här.

I en video som sprids på sociala medier och på viralsajter tipsas läsare att ta bort fästingar med hjälp av en bomullstops. Men det tillvägagångssättet är sämre än traditionella sätt att avlägsna fästingar på, och kan till och med vara farligt.

En Youtube-video med namnet ”Tick removal with cotton swab” sprids just nu friskt i sociala medier och genom viralsajter. OmtalatLeva & bo, Tidningen SOLO och Nyheter24 har bland andra skrivit om videon (Nyheter24 har valt att ta bort artikeln).

Videon visar ett tillvägagångssätt som enligt filmens berättare ska vara bättre än traditionella sätt att ta bort fästingar på. Du tar en bomullstops, väter den och snurrar sedan fästingen i cirklar. Efter 3-5 rotationer ska då fästingen lossa sig själv från huden utan att någon del av den lämnas kvar.

►LÄS MER: Därför ska du inte dela efterlysningar på Facebook

Enligt berättaren leder traditionella metoder för att avlägsna fästningar till att fästingens tänder riskerar att fastna i kroppen. Topsmetoden ska istället leda till att fästingen paralyseras och avlägsnar sig själv.

Flera privatpersoner har reagerat på videon och menar att tillvägagångssättet kan vara farligt. Björn Olsen som är fästingexpert, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Institutionen för medicinska vetenskaper på Uppsala universitet tycker inte heller att det är en bra idé.

– Jag tror inte att det är en särskilt bra metod. Du masserad fästingen och får den väldigt stressad. Det fungerar lite som en injektionsspruta. Man ska använda sig av beprövade metoder. Antingen pincett eller de fästingborttagare som finns på apoteket, säger han till Metro.

Enligt Björn Olsen kan tillvägagångsättet till och med leda till att den som använder det smittas av sjukdomar som fästingen bär.

– Det är som att trycka på fästingens kropp. Allt den eventuellt kan ha i magtarmkanalen kan man trycka in i kroppen. Det finns inga studier som visar det,  men om man utgår från känslan och det som skrivits tidigare är den gamla vanliga metoden att föredra, säger Björn Olsen.

►LÄS MER: Nej, du kan inte få en bil genom att gilla sidan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset