Helena Darcy.

Svenska katolska kyrkan tar inte klart ställning mot uteslutningen av läkare i Brasilien som utfört en abort. Flickan som var gravid med tvillingar var bara nio år och hade våldtagits av sin styvpappa.

Om den 9-åriga flickans graviditet inte var ett direkt hot mot hennes liv, var det rätt att utesluta dem som medverkat till aborten ur kyrkans gemenskap. Det menar Helena Darcy, som är ordförande för den organisation inom katolska kyrkan i Sverige som arbetar med medicinsk-etiska frågor.

– Om graviditeten inte är direkt livshotande har man ingen rätt att ta de ofödda barnens liv, eftersom de är helt utan skuld, säger hon.

Men räcker det inte att det innebär allvarlig risk för moderns hälsa?
– Nej, så mycket tänjer vi inte på det. Men frågan är i just det här fallet om aborten inte var medicinskt motiverad för att rädda flickans liv. Här tycker jag att den lokala biskopen var för snabb med att gå ut i media och fördöma aborten.

Enligt Darcy är uteslutningen ur kyrkan dock inte en aktiv handling från den lokala biskopens sida.
– Mamman och läkarna har uteslutit sig själva genom att medverka till aborten, eftersom att ta någons liv alltid leder till uteslutning. Däremot tillhörinte våldtäkt inte dessa allvarliga brott, vilket innebär att pappan inte automatiskt blir utesluten.

För att bli upptagna i den kyrkliga gemenskapen igen krävs att mamman och läkarna ångrar de dom gjort och ber om förlåtelse genom bikt.

Det var i fredags som den lokala ärkebiskopen gick ut i media och fördömde aborten av tvillingfostren, trots att den 9-åriga gravida flickan blivit våldtagen av sin styvpappa i flera år. Ärkebiskopen fick senare stöd av kardinal Giovanni Battista Re, som i ett uttalande stödjer bannlysningen av mamman och läkarna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset