Fördomen säger att hiphop som framförs live är enkel. Att en DJ spelar ens backtracks och att scenen ofta svämmar över med folk som pratar i mun med varandra.Denna beskrivning stämmer såklart ibland och det blev kutym för grupper under 90-talet att framföra sin musik på just detta sätt. Jag är glad att säga att vi inte är där längre.

Fler och fler akter börjar se värdet av att ha en dynamisk liveshow nu när dom inte kan förlita sig på en inkomst via skivförsäljning längre. Även fast många fortfarande utgår från DJ+MC konceptet så har man börjat ta ut svängarna. Jag såg till exempel Yasin Bey a.k.a MOS DEF på Way Out West för några år sedan. Han började sin spelning med att strö rosblad framför sig där han promenerade på scenen, en tillsynes bagatellartat detalj inledningsvis, men som mot slutet av spelningen växte till en vacker metafor. Den spelningen i all sin enkelhet, med en DJ och en MC, var en av de mest befriande liveupplevelser jag varit med om.

►LÄS MER: Lyssna på Adam Tenstas spellista

Sedan har vi andra akter som Kanye West som förser oss med en nästan teatralisk liveshow. En akt som inte sparar på känslorna, här finns det glädje, sorg, ilska och skryt, nästan hela registret. Med en scendekor som alltid pushar gränsen och kanske mest påminner om svunna Michael Jacksson shower med ligger han i framkant av vad hiphop har kommit att betyda för en livepublik. Det är inte speciellt mycket som påminner om 90-talets nästan uteslutande hårda attityd och framförande.

Det är även inspirerande att se att folk har utvecklat sitt scenspråk här hemma i Sverige också. Akter som Silvana Imam, Timbuktu, Cleo och Linda Pira har pushat gränsen för att på sitt eget sätt ge sin publik den ultimata upplevelsen. När jag har sett dessa akter live har det varit snudd på religiös stämning i publiken, nästan som ett väckelsemöte. Likaså när Erik Lundin, Sadboys eller Labyrint spelar live. Jag blir inspirerad av att se utvecklingen, det är så mycket som har hänt, vi har kommit så långt på så kort tid. Många akter har hittat sin nisch och kör på den fullt ut.

Det är helt enkelt inte samma sak längre, att uppleva hiphop live behöver inte vara förutsägbart, den kan vara enkel, men den kan också vara komplex. Den kan vara allt du behöver se och höra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset