Heijlska villan i Varberg är under renovering. Under plasten och byggställningarna finns inget hus kvar trots att myndigheterna och fastighetsägaren hävdar motsatsen.
Heijlska villan i Varberg är under renovering. Under plasten och byggställningarna finns inget hus kvar trots att myndigheterna och fastighetsägaren hävdar motsatsen.

Vad finns det under det gigantiska byggtältet i centrala Varberg? Är det ett hus eller inte?

Debatten drar som en orkan genom Varbergs politiska etablissemang. Det handlar om ett hus, den Heijlska villan, som uppfördes 1904.

Huset betecknas som en kulturhistorisk byggnad, men är slitet och måste renoveras. Det köptes 2014 av fastighetsbolaget JSM som inledde ett renoveringsprojekt där bygglovet handlar om att återställa huset.

Men när en Varbergsbo gick förbi byggtältet en dag och delar av tältplasten var öppen visade det sig att det inte fanns mycket hus kvar. Hans bild publicerades och sedan var debatten i gång. Finns det ett hus under tältet eller inte?

– Det finns ett hus, menade Agneta Lindström, på Stadsbyggnadskontoret som är handläggare i ärendet i en intervju med Hallands Nyheter.

– Det är ett nybygge, anser Britt-Marie Lennartsson från Kulturmiljö Halland, som var kontrollant av kulturvärdena, men begärde att få lämna uppdraget.

– Man bör vänta och se hur huset blir, säger byggnadsnämndens ordförande Stefan Stenberg (C).

"Det är ett helgerån", ryter Linda Berggren (S), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, i en insändare i Hallands Nyheter. Och vill att byggherren ställs till svars för sitt "illdåd".

JSM vd Martin Jönsson har också fått frågan.

– Det har blivit en höna av en fjäder, säger han till TT. Mycket av huset har monterats ner för att renoveras och sedan sättas tillbaka. Vi renoverar med fastighetens bästa i åtanke och lovar att exteriören kommer att återställas.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset