EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Arkivbild.
EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Arkivbild.

Attackerna mot civila i syriska staden Aleppo är ett brott mot humanitär rätt, säger företrädare för EU, som uppmanar till intensifierade fredsansträngningar.

"Det urskillningslösa lidandet som åsamkats oskyldiga civila (. . .) är ett oacceptabelt brott mot internationell humanitär rätt", meddelar EU:s utrikeschef Federica Mogherini och biståndskommissionär Christos Stylianides i ett uttalande.

De två fördömer attacken på en hjälpsändning i förra veckan och att de flesta civila som fortfarande befinner sig i staden inte har tillgång till vatten.

FN uppger att nästan två miljoner civila står utan vatten i Aleppo efter att regimens bombningar förstört en pumpstation och rebellerna stängt av en annan som hämnd.

Mogherini och Stylianides kallar lidandet "en förolämpning" för hela världen.

"Det finns risk att det tar oss allt längre från en förhandlingslösning på konflikten, vilket är det ända sättet att få den att upphöra", säger de.

Personer med inflytande över regimen och de som arbetar med den väpnade oppositionen uppmanas "att tillämpa en maximal press för att få ett slut på attackerna", och att arbeta för att humanitär hjälp ska kunna komma fram till nödställda.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset