Rasmus har gått ut med kritik mot polisen i en insändare.
Rasmus har gått ut med kritik mot polisen i en insändare.

Under söndagen demonstrerade drygt 300 nazister från Nordiska motståndsrörelsen i Borlänge. Rasmus Acking, som demonstrerade mot nazisterna, attackerades under aktionen. – Jag mår dåligt över att uniformerade demonstranter tillåts ta plats på våra gator utan motstånd, säger han till Metro.

Under söndagen på första maj samlade Nordiska motståndsrörelsen omkring 300 personer för att demonstrera. 

► LÄS MER: Stort polispådrag när nazister tågade i Borlänge
 

Längs marschvägen bröt tumult ut bid flera tillfällen. En incident som fångats på bild av Dalarnas tidningar visar hur en man som befann sig på platsen slår till en person som protesterar mot nazisterna. Personen som blev attackerad, Rasmus Acking, berättar för Expo hur han efter attacken drogs bort av polis.

– Jag kommer ihåg hur jag upplevde det. Det gick väldigt snabbt. Jag gick ut framför tåget och jag skulle skrika "inga rasister på våra gator". Jag hann skrika delar av det innan jag blev påhoppad. Jag kände att jag blev puttad i ryggen och i bröstkorgen och fick ett slag i ansiktet. Det är så jag minns det, säger han och berättar att polisen ska ha sagt att han inte skulle göra så igen för att de då skulle plocka in honom.

I filmen går det att se hur polisen står precis bredvid attacken. Till Metro säger Rasmus Acking att han i dag är mycket kritisk till polisens agerande och att han polisanmält händelsen.

– Att jag blev knuffad går snabbt över. Det jag mår dåligt över är nazistiska demonstranter tillåts ta plats på våra gator utan motstånd, säger han.

Rasmus har gått ut med kritik mot polisen i en insändare som publicerades i Dala-demokraten. Polisen själva är dock nöjda efter demonstrationen.

– Vi var väldigt nöjda från polisens sida, det gick helt enligt planerna. Det var en god stämning, inga överraskningar över huvud taget, säger Mats Lagerblad, operativ chef för polisen i Falun-Borlänge, till P4 Dalarna.

En polisanmälan ska ha upprättats efter demonstrationen i Borlänge efter att en polis fick ett slag som orsakade sårskada. Skadan orsakades av en deltagare i Nordiska motståndsrörelsen, men det är enligt P4 Dalarna ej klarlagt om det rör sig om ett brott.

Metro har sökt polisen i Dalarna angående incidenten som Rasmus Acking var med om. 

► LÄS MER: Många vill demonstrera i Borlänge

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik