Demonstranter i Indonesiens huvudstad Jakarta krävde i fredags att Nobels fredspris till Aung San Suu Kyi ska återkallas i protest mot förtrycket mot den muslimska rohingya-minoriteten i Burma.
Demonstranter i Indonesiens huvudstad Jakarta krävde i fredags att Nobels fredspris till Aung San Suu Kyi ska återkallas i protest mot förtrycket mot den muslimska rohingya-minoriteten i Burma.

Från Nobels fredspris till beskyllningar om att legitimera folkmord.Burmas nya ledare Aung San Suu Kyi får svidande kritik för att inte stoppa militärens påstådda systematiska mördande av och våldtäkter på landets muslimer.

Enligt människorättsorganisationer är övergreppen systematiska mot den muslimska folkgruppen rohingya, som Burma inte erkänner som medborgare trots att de bott i landet i generationer.

– De band fast oss vid sängen och våldtog oss en efter en, säger en 20-årig rohingya-kvinna om hur soldaterna behandlade henne och hennes syster innan de lyckades fly till grannlandet Bangladesh.

Hennes historia är typisk enligt människorättsorganisationer. 30 000 rohingya har flytt sina hem på bara några veckor. Utöver våldtäkter talar de om mord och tortyr. UNHCR har kallat militärens insats för "medveten etnisk rensning".

Kall likgiltighet?

Suu Kyi blev en internationell superstjärna under sin demokratikamp mot den tidigare styrande militärjuntan i Burma. Nu, när hon i praktiken är landets civila ledare efter sitt partis valseger i fjol, är hon nästan helt tyst om övergreppen.

Att hon inte uttrycker sitt stöd för rohingya-folket "förbluffar den omvärld som fortsatt att betrakta henne som en människorättsikon", säger David Mathieson vid Human Rights Watch.

– Hennes tystnad skulle kunna förklaras med känslokall likgiltighet eller att hon vill göra beräknande men få uttalanden, men det troligaste är att hon helt enkelt inte kontrollerar Burmas armé, säger han.

Suu ställde på måndagen tills vidare in en resa till Indonesien, ett av flera länder där det i fredags hölls protester mot henne och mot behandlingen av rohingya-folket.

Militären förnekar övergreppen och säger att den slår ner ett väpnat uppror.

FN: Oacceptabelt

Suu Kyi har bara kommenterat anklagelserna med att en utredning ska tillsättas.

FN:s särskilda Burmasändebud kallar militärinsatsen "oacceptabel". Forskare vid Queen Mary-universitetet i London anser att Suu med sin tystnad "legitimerar folkmord" och "befäster förföljelserna mot rohingya-minoriteten".

Även om Suu Kyis parti vann fjolårets val inskränks hennes makt av att militären har kontroll över säkerheten.

Många i Burmas överlag buddhistiska befolkning anser att rohingya-folket är olagliga invandrare. Suus popularitet kan minska om hon visar stöd för den muslimska minoriteten, som enligt FN är en av världens mest utsatta.

Sakchai Lalit/AP/TT
En rohingya-demonstrant i Thailand kallar Burmas ledare Aung San Suu Kyi för krigsförbrytare.
Koji Sasahara/AP/TT
Burmas ledare Aung San Suu Kyi får hård kritik för att inte stå upp för det förföljda rohingya-folket. Arkiivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset