John Ausonius i samband med en av rättegångarna på 90-talet. Arkivbild.
John Ausonius i samband med en av rättegångarna på 90-talet. Arkivbild.

Den livstidsdömde John Ausonius, känd som lasermannen, förhörs i veckan om en begäran från Tyskland om att få honom överlämnad som misstänkt i en mordutredning.

Det handlar om en kvinna som sköts ihjäl i Frankfurt 1992. En vecka före mordet hade Ausonius varit i bråk med henne efter en påstådd stöld.

Tysk polis förhörde honom 1996 på Kumlafängelset. För två år sedan återkom tyska utredare för nya förhör och Ausonius vidhöll att han är oskyldig till mordet.

Nu har Tyskland utfärdat en europeisk arresteringsorder.

– Tyskland begär att John Ausonius ska överlämnas för att kunna genomföra en rättegång om det misstänkta mordet i Frankfurt 1992, säger chefsåklagare Krister Petersson på Internationella åklagarkammaren i Stockholm till TT.

Advokat Thomas Olsson är förordnad som Ausonius försvarare.

– Vi har inte sett den tyska begäran än, men utgångspunkten är naturligtvis att han motsätter sig en överlämning. säger han till TT.

Förhöret, som ska hållas i veckan, rör inte brottsmisstanken utan bara Ausonius inställning till överlämnandet. Södertörns tingsrätt kommer att pröva frågan om överlämning och Ausonius kan överklaga beslutet.

Att Tyskland begär överlämning 20 år efter det att han delgavs misstanke om mordet, har Ausonius kommenterat i Aftonbladet:

– Jag ifrågasätter om de verkligen har rätt att komma med ett åtal efter alla dessa år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset