Fritt fram att jaga.
Fritt fram att jaga.

Australien har infört lättnader i reglerna för vem som ska få skjuta kängurur. Djuren lämnar reservaten i desperat sökande efter mat i städerna och på åkrar.

Australien upplever den värsta torkan på 400 år, enligt en studie som universitetet i Melbourne tagit fram, skriver CNN.

Torkan har slagit hårt mot boskapsuppfödarna, som tvingats nödslakta djur i stor skala.

Särskilt hårt har torkan drabbat delstaten New South Wales, som bara fått 10 millimeter regn under hela juli.

Till den svåra situationen som pressar bönderna hårt kommer problemet med kängurur, som i desperat jakt på mat ger sig in på bondgårdarna och betar av odlingar avsedda för boskapsfoder.

Kängurur har även blivit ett stort problem i huvudstaden Canberra, där flockar med djuren invaderat trädgårdar, parker och idrottsplatser i jakten på föda.

Många överkörda

Många djur har blivit överkörda eftersom de korsar vägar kring huvudstaden i jakt på gröda. Normalt brukar de hålla sig i de många naturreservat som finns i delstaten.

För att möta problemen har myndigheterna nu lättat på reglerna för kängurujakt. Tillstånd kan sökas via ett enkelt telefonsamtal, och dödade djur behöver inte rapporteras in.

50 miljoner kängurur

Australien beräknas ha mellan 44 och 50 miljoner kängurur. Dubbelt så många som människor, befolkningen uppgick 2016 till 24 miljoner.

En miljon kängurur skjuts normalt varje år, men viltvårdare har länge ansett att ännu fler borde skjutas för att skydda andra djurarter och växtlivet.

LÄS MER: Känguru på Sydneybro togs av polis  

LÄS MER: Klipp med känguruattack spreds på nätet

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset