Medicinsk behandling som sänker sexdriften kallas ofta kemisk kastrering, men fungerar bara så länge förövaren tar tabletterna.
Medicinsk behandling som sänker sexdriften kallas ofta kemisk kastrering, men fungerar bara så länge förövaren tar tabletterna.

Politiker i Australien vill kräva medicinsk kastrering av dömda pedofiler. Löften om att tvångskastrera gärningsmän med piller tas ofta emot med entusiasm – men enligt pykologen Hanna Harnesk finns det ingen ”quick fix”.

Delstatsregeringen i New South Wales i Australien är den senaste som utreder möjligheten att tvångsmedicinera personer som dömts för sex med barn. I två andra stater finns redan möjligheten att kräva medicinsk kastration för att släppas ur fängelse och i bland annat Sydkorea har metoden funnits i flera år.

Det som ofta kallas kemisk kastration är i själva verket en medicinering som tillfälligt sänker personens sexdrift så länge denne tar medicinen. Även i Sverige finns behandlingsmetoden, men den bygger på frivillighet och sätts sällan in.

– Det är viktigt att föra fram att det där med översexualitet bara är en del av en sexualbrottsdömds problematik. Det kan bli aktuellt för en mindre grupp individer ihop med psykologisk behandling under en begränsad tid och oftast efter fängelsetiden, säger Hanna Harnesk, psykolog som jobbar med att rehabilitera sexförbrytare inom Kriminalvården.

► LÄS MER: Pappa slog ner pedofil som ofredat hans döttrar

Alla är överens om att övergreppen ska ner och därför är det förståeligt att kemisk kastration ses som en enkel metod, menar hon, men någon sådan ”quick fix” finns inte. De flesta som döms till sexualbrott är förstagångsförbrytare och andelen återfall är relativt liten. 

– Återfallen är bland de lägsta bland de grupper vi har inom Kriminalvården och det tror jag inte människor känner till. De allra flesta är dömda för första gången och kommer inte att dömas igen. 

För de flesta förövare är faktorer som depression och aggressivitet en större del av problematiken än sexualdriften, menar hon, och där skulle ett piller som sänker sexdriften inte hjälpa. 

Drivkrafterna handlar ofta om känslor som vanmakt, maktlöshet, aggressivitet och depression som tar sig ett sexuellt uttryck genom övergrepp. Då behövs hjälp på andra sätt för att inte agera ut i sexuellt våld.

– Men tittar man på olika subgrupper med sexuella avvikelser mot till exempel barn och mycket förövarproblematik skulle medicineringen kunna fungera som ett behandlingskomplement.

Även i Australien har experter ställt sig tveksamma till att införa medicinsk kastration. Ett av de största missförstånden när det gäller barnövergrepp är att förövarna är ”fula gubbar” som överfaller barn, men i nio av tio fall handlar det om någon i barnets närhet, säger Maggie Hall, forskare vid universitetet i Sydney till news.com.au.

► LÄS MER: Pedofiler tar kontakt med barn via populärt dataspel

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott