Senatorn äggades av en 17-åring, som filmade händelsen med sin mobil.
Senatorn äggades av en 17-åring, som filmade händelsen med sin mobil.

Den australiske senatorn Fraser Anning skyllde terrordåden i Nya Zeeland på muslimsk invandring. Nu växer kraven på hans avgång, samtidigt som händelsen där han blev äggad av en 17-åring utreds av polis.

Kort efter terrorattacken mot två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland där minst 50 människor dödades skrev Fraser Anning, senator i australiska delstaden Queensland på Twitter och i ett skriftligt uttalande, som sedan drogs tillbaka, om händelsen, skriver The Guardian.

Anning, som politiskt befinner sig långt ut på högerkanten och även tidigare fått kritik efter invandringsfientliga uttalanden, skrev bland annat att ”den verkliga anledningen till dagens blodspilla är invandringsprogrammet som tillät muslimska fanatiker att migrera till Nya Zeeland från första början”.

LÄS MER: ”Därför ska du inte sprida videon från terrorattacken i Nya Zeeland”

Hans uttalanden har väckt stark kritik, och på Twitter skriver Australiens premiärminister Scott Morisson att ”senator Fraser Annings kommentarer där han skyller dessa grymma attacker som utförts av en våldsam och högerextrem terrorist i Nya Zeeland på invandring är avskyvärda. Sådana åsikter har ingen plats i Australien, ännu mindre i det australiska parlamentet”.


Även den birttiske inrikesminister Sajid Javid har fördömt Annings uttalanden på Twitter.

Samtidigt har en namninsamling startats där australiska medborgare kräver att Fraser Anning ska uteslutas från parlamentet. Insamlingen har i skrivande stund nära en miljon underskrifter.

Efter uttalandena fick Fraser Anning ett ägg kläckt på sitt huvud av en 17-åring under en presskonferens på lördagen i Melbourne. Fraser Anning hann ge pojken två slag innan pojken blev nedbrottad av flera personer.

Händelsen utreds nu av polisen och även där har en insamling startats för att täcka 17-åringens eventuella rättegångskostnader, samtidigt som videon från händelsen har spridit sig som en löpeld på sociala medier. Pojken kallas för ”eggboy” (äggpojken) och bland annat har en amerikansk festival skrivit på Twitter, där #eggboy trendade, att pojken får gratis biljetter av dem för resten av livet.

LÄS MER: ”Experten om terrorattacken – kan inspirera extremhögern i Sverige”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset