Kjell A|Nordström, professor vid Handelshögskolan, förutspår att nästan all ekonomisk aktivitet om 30 år kommer ske i storstäderna. Arkivbild.
Kjell A|Nordström, professor vid Handelshögskolan, förutspår att nästan all ekonomisk aktivitet om 30 år kommer ske i storstäderna. Arkivbild.
Ekonomi TT

Om 30 år bor det fem miljoner invånare i Storstockholm. Andra delar av landet töms på folk och blir ekonomiska "skräpytor" enligt ekonomen Kjell A Nordström.

Utvecklingen är ingen naturlag, svarar Filipsstads kommunalråd Per Gruverberg.

Sveriges befolkning söker sig i allt högre grad till storstäderna, och det är framför allt där ekonomin kommer att växa. Det är en utveckling som kommer att hålla i sig och bli än starkare, spår Kjell A Nordström, rapporterar Veckans Affärer.

Inom 30 år kommer, enligt honom, den sneda ekonomiska tillväxten och den extrema urbaniseringen att leda till att 80 procent av världens befolkning bor inom 600 storstadsområden. Här kommer nästan allt ekonomiskt liv koncentreras förutspår Nordström.

Glesbygden kommer däremot att gå under rent ekonomiskt.

"Ingen ekonomisk aktivitet"

Det är till exempel Värmland och Gotland som är typiska fall av skräpyta. Där finns ingen ekonomisk aktivitet, inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, ingenting, bara träd, sade Kjell A Nordström nyligen vid ett seminarium på Nordic Business Forum Sweden, enligt Veckans Affärer.

Men Nordström får mothugg. Kommunalrådet i Värmlandskommunen Filipstad, Per Gruverberg (S), håller med honom om beskrivningen av en utflyttning från landsbygd mot stad.

Men är det en naturkraft? Måste det vara så? Nej, det måste det inte, säger han.

Han håller heller inte med professorn om att ekonomin alltmer koncentreras till storstäder, då landsbygden har en stor del av varuproduktionen.

Den ekonomiska basen är inte i staden. Storstaden lever i stor utsträckning på den industri som fortfarande finns i andra delar av landet. Man kan titta på Uddeholm i Hagfors och Grums. Här gjordes nyligen miljardinvesteringar i pappersbruket, säger han.

Staten en motvikt

Han tror även att samhället och staten kan vara en motvikt. Efter att de stora myndigheterna fått kritik för att koncentrera verksamheterna till större städer, tror han nu exempelvis på nya direktiv om större spridning i landsbygden.

Ekonomiprofessorn beskriver Avesta som en plats där man bara hittar "tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar". Men där har befolkningen ökat sedan 2013, påpekar kommunstyrelsens ordförande, Lars Isacsson (S).

Vi har räknats ut ända sedan 1600-talet och klarat oss igenom både industriella och digitala revolutionen. Nu väntar vi snart på att en stor satsning av ett stort dataföretag. Ryktet om vår död är betydligt överdrivet, säger han.
Kjell A Nordström, professor vid Handelshögskolan, förutspår att nästan all ekonomisk aktivitet om 30 år kommer ske i storstäderna. Arkivbild.
Kjell A Nordström, professor vid Handelshögskolan, förutspår att nästan all ekonomisk aktivitet om 30 år kommer ske i storstäderna. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset