Pajalas kommunalråd Harry Rantakyrö (S), tidigare gruvfackbas i Kiruna, avgår. Arkivbild.
Pajalas kommunalråd Harry Rantakyrö (S), tidigare gruvfackbas i Kiruna, avgår. Arkivbild.

Pajalas kommunalråd, socialdemokraten Harry Rantakyrö, avgår, rapporterar lokala medier. Det finns stor politisk splittring i kommunen, bland annat kring skolfrågan och byautveckling.

Enligt P4 Norrbotten säger kommunstyrelsens ordförande Rantakyrö att han inte kommer att avgå med omedelbar verkan utan vid årsskiftet. Orsaken ska enligt P4 vara den uppkomna politiska situationen i Pajala då Vänsterpartiet, som styr kommunen tillsammans med Socialdemokraterna, meddelat att de inte längre vill samarbeta. Det innebär också att kommunstyrelsens vice ordförande, Britta Tervaniemi (V), lämnar.

Splittringar finns även inom socialdemokratin, och S-ordföranden i Pajala arbetarekommun, Åke Johdet, avgår också. De politiska frågorna som ligger bakom handlar bland annat om skolan och hur byautvecklingen i kommunen ska gå till.

– Jag kan inte lappa ihop slitningarna inom partiet. Det är ett Don Quijote-uppdrag, säger Harry Rantakyrö till SVT Norrbotten.

Harry Rantakyrö var tidigare fackligt engagerad och en av de 250 anställda på Northland Resources, gruvbolaget som i december 2014 försattes i konkurs. Järnmalmsgruvan låg i Kaunisvaara, 2,5 mil från Pajala tätort, och innebar ett rejält uppsving i invånarantal och arbetstillfällen i kommunen.

Efter konkursen har Pajala kämpat med ett vikande befolkningsunderlag och en av de tuffaste utmaningarna för kommunen är att upprätthålla välfärden. I fjol gjordes en rejäl höjning av kommunalskatten till nästan 35 kronor, vilket är högst i landet.

Hur det framtida styret i Pajala ska se ut återstår att se.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset