Ett besked om skrotning eller ett "kör!" för planerna på tre nya storregioner kan komma snart.– Det kan vara så att vi konstaterar att det finns stöd eller inte stöd inom några dagar. Jag utesluter inte det, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Shekarabi hade i måndags det tredje samtalet om regionplanerna med budgetpartnern Vänsterpartiet och med Alliansen. Sverigedemokraterna vill inte se några ändringar och är inte med. Ministern säger att det nu rör sig om förhandlingar.

– Partierna har fått ett underlag från oss som de tittar på nu och de får bestämma sig hur de förhåller sig till upplägget. Sedan måste vi gemensamt bestämma oss om det finns en majoritet i riksdagen eller inte, säger Shekarabi.

Han har tidigare lovat berörda landsting besked före jul.

– Om vi skulle konstatera att det inte finns stöd så försvinner ju inte utmaningarna i landstingssektorn för det. Då måste vi se vad vi kan göra för att garantera likvärdighet både när det gäller sjukvård och regional utveckling.

Trappar upp

På flera håll i landet tas det initiativ till folkomröstningar eller andra former av undersökningar, oftast för att stoppa planerna. Moderaterna har steg för steg trappat upp krav på att folkomröstningar och andra mätningar av medborgarnas inställning måste väntas in. Om det inte sker vill M inte vara med, enligt partiledaren Anna Kinberg Batra.

I ett första skede, 2019, ska enligt planen tre nya storlän/regioner bildas: Norrlands län, Svealands län och Götalands län. Regeringen har dock bestämt sig för att Jämtland ska plockas ur det nya Norrlands län eftersom bedömningen är att det inte finns stöd för att göra jämtarna till en del av Norrlandsregionen.

Motsatt hållning

Ardalan Shekarabi (S) säger att han hoppas att Moderaternas vurm för folkviljan i regionfrågan också ska sprida sig till frågan om vinster i välfärden.

– Det kanske öppnar upp för Moderaterna att inse att den hållning de har i vinstfrågan är i motsättning till den både deras väljare och svenska folket har, säger han.

Det är den statliga indelningskommitténs förslag från i somras som är grunden för regeringens samtal med de övriga partierna. Planen var att nå ett beslut i riksdagen före valet 2018.

Förutom att Moderaterna hotar att hoppa av har Liberalerna sagt att de inte vill ha några storregioner enligt planen. Centern har ställt krav om att inga kommuner ska tvingas in i nya regioner och att makt måste flyttas ut från Stockholm till regionerna. Kristdemokraterna vill se staten ta ett större grepp över vården och anser att regionerna blir för stora och för få i de förslag som nu har diskuterats.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset