Internetoperatören Bahnhof erbjuder en spärrtjänst för SVT Play för datoranvändare som inte vill betala tv-avgift. Men det har kunderna inte mycket för. – Det hjälper inte, säger Radiotjänsts ekonomichef Carl-Gustav Johansson.

Från och med nästa månad börjar SVT livesända sina kanaler på internet. Det innebär att alla som har en uppkopplad dator eller surfplatta måste betala tv-avgift.
Beskedet väckte stor ilska, inte minst bland Metros läsare. 

De förargade datoranvändarna har fått internetoperatören Bahnhof att släppa en SVT-spärr för sina kunder. Funktionen "Tv Stopper" gör det omöjligt att se på SVT Plays material. 
– Många av våra kunder är unga, och de känner att de blir påtvingade en tjänst som de inte har beställt. Vi ger kunderna möjlighet att blockera licenspliktigt material, säger Bahnhofs vd Jon Karlung. 

Den som beställer tjänsten kan ladda ner ett intyg som kan skickas till Radiotjänst. Bahnhof ger dock inga garantier för att intyget håller juridiskt. 
– Det här har aldrig prövats, säger Jon Karlung. 

Men enligt Radiotjänst finns det ingen tvekan: SVT-spärren gör varken till eller från.
– Avgiften är inte beroende av vad man tittar på. Det som är avgörande är om utrustningen man har kan ta emot tv-sändningar via internet, säger Radiotjänsts ekonomichef Carl-Gustav Johansson.

Bahnhof tänker dock inte ge sig utan strid. 
– Våra bolagsjurister utreder detta nu. Jag uppmanar de som inte vill betala att ta detta vidare, säger vd:n Jon Karlung.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset