Frågan har delat familjer och splittrat äktenskap. Kan den här bilden avsluta bråket om toarullen en gång för alla?

Ska rullens ände vara inåt eller utåt? Det kan låta som en skitsak , men för ämnet på tal bland en grupp människor så kommer du garanterat ha en hetsig diskussion inom några sekunder.

Uppfinnare har tagit sig an problemet, bland annat genom en toarullehållare som skiftar från det ena hållet till det andra. Psykologer har dristat sig till att koppla karaktärsdrag till personer utifrån vilket håll de hänger rullen. Sociologiprofessorn Edgar Alan Burns låter sina studenter svara på frågan om de är ”över” eller ”under” första dagen på kursen för att studera hur de argumenterar.

Ann Landers, som väl kan jämföras med en amerikanskt Magdalena Ribbing, råkade som svar på en läsarfråga skriva att den lösa änden skulle vara under rullen. Debatten som följde har hon beskrivit som en av de värsta läsarstormarna i hennes karriär.  

LÄS OCKSÅ: Avgjort: Så uttalar du skomärket ”Nike”

1989 gjordes till och med en enkätundersökning. Där konstaterades att i genomsnitt 68 procent av försökspersonerna satte rullen med den lösa änden på ovansidan. De som argumenterat för att hänga den på insidan kan tycka att det är prydligare och att det är svårare för barn och husdjur att repa upp hela rullen medan de som vill hänga den på utsidan framhäver att det är lätt att ta tag i änden. 

Kort sagt är det ett kontroversiellt och överanalyserat område. Men hur var det tänkt från början? 

Toapappersrullen med perforerade ark som vi känner den i dag patenterades av Seth Wheeler 1891. I patentet, som kan läsas i Googles patentdatabas, finns också en illustration med toapappershållare och allt. Där framgår tydligt att uppfinnaren själv i alla fall tänkt sig den lösa änden på ovansidan. 

Game over för ”lag under”?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset