Den omstridde SD-anställde Egor Putilov har sagt upp sig. Arkivbild.
Den omstridde SD-anställde Egor Putilov har sagt upp sig. Arkivbild.

Den omstridde SD-medarbetaren Egor Putilov har sagt upp sig. Flera politiker har tidigare uppmanat partiet att ta avslöjandena om Putilov på allvar.

På lördagen meddelades uppsägningen genom ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna. Putilov anger där att han lämnar sitt jobb på grund av det han ser som en kampanj i medierna, som är ute efter att skada partiet.

Putilov skriver i mejl – han vill inte ställa upp på telefonintervjuer – till Svenska Dagbladet att han har skrivit artiklar "endast under ett namn och det är Egor Putilov". Där förnekar han också kopplingar till personer knutna till ryska myndigheter, och skriver att SR "misstänkliggör en gammal laglig fastighetsaffär".

Tjänade miljoner

Det har stormat kring Egor Putilov, som han kallar sig, de senaste veckorna. Förutom att han ska ha publicerat en debattartikel i falskt namn har en fastighetsaffär med en rysk dömd brottsling stått i centrum. En expert kallade Putilov, som var anställd på Sverigedemokraternas riksdagskansli, för en säkerhetsrisk eftersom han tjänat sex miljoner på affären.

Efter avslöjandet om fastighetsaffären sade flera politiker att det som rapporterats om Putilov inte får viftas undan.

"På allvar"

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) uppmanade i går SD-ledaren Jimmie Åkesson att agera.

– Flera personer med hög kompetensnivå har uttalat sig om en potentiell säkerhetsrisk. Då tycker jag att det kräver att man tar situationen på allvar, sade han till Dagens Nyheter.

Även moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark, ledamot i försvarsutskottet, tyckte att SD-ledningen måste se allvaret i situationen.

– Det går inte att negligera och bortförklara så här anmärkningsvärda uppgifter, sade han till TT.

Sverigedemokraterna vill inte kommentera uppsägningen vidare, enligt informationsavdelningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset