Kjell Espmark, Sara Danius och Peter Englund.
Kjell Espmark, Sara Danius och Peter Englund.

De tre avhopparna Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund har bestämt sig för att släppa kravet på att Horace Engdahl ska lämna Svenska Akademien. Nu återvänder de till arbetet för att institutionen ska kunna välja in nya ledamöter, rapporterar Svenska Dagbladet.

Enligt Svenska Akademiens stadgar krävs minst tolv ledamöter för att en ny ledamot ska kunna väljas in. Efter den senaste vårens kris valde ett antal ledamöter att hoppa av och ytterligare sa att de inte längre deltar i arbetet.

Men nu väljer Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att återvända till akademien, uppger de för Svenska Dagbladet.

– Vi är beredda att hjälpa till, säger Kjell Espmark till tidningen.

LÄS MER: Krisen i Svenska Akademien i fem punkter

De tre ledamöterna ställde i somras ett krav på att Horace Engdahl skulle lämna akademien för att de skulle återvända. Det kravet har de nu valt att släppa. Att de tre återvänder ger institutionen en chans till att välja in nya ledamöter.

Men Espmark tror att det kan bli en svår uppgift att locka nya namn till den kristyngda akademien.

– Det är en lång uppförsbacke. Om man har följt den utländska pressen, från The Guardian till New York Times, så ser man att aktierna är i botten, säger han till Svenska Dagbladet.

LÄS MER: Ebba Witt-Brattström: Nu är Akademien rökt för all framtid

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset