Hur sårbar är tågtrafiken i Sverige? På tisdagen drabbades resenärer av förseningar och inställda tåg på grund av avklippta kablar. Arkivbild.
Hur sårbar är tågtrafiken i Sverige? På tisdagen drabbades resenärer av förseningar och inställda tåg på grund av avklippta kablar. Arkivbild.

Några avklippta kablar ledde till inställda avgångar och förseningar på tisdagsmorgonen.Om det rör sig om ett medvetet sabotage eller materialstöld är oklart.

Någon tog sig in på signalanläggningen vid Kallhäll, norr om Stockholm, och klippte av kablar. Ett tilltag som under morgonen orsakade förseningar och inställda avgångar mellan Stockholm central – Bålsta.

– Enligt våra preliminära uppgifter är det en medveten påverkan, säger Christian Dalin, säkerhetschef vid Trafikverkets underhåll.

Han vill inte spekulera i varför kablarna klippts av, om det kan röra sig om en kopparstöld eller ett rent sabotage.

– Men det brukar generellt sett vara att man vill komma åt material. Sabotage i bara det syftet är ganska ovanligt.

Samtidigt visar tilltaget på sårbarheten för tågtrafiken. Överallt där det finns järnväg finns det signalanläggningar och kablar att klippa av.

– Eftersom det finns ute i naturen och till stora delar inte är inhägnat så går det naturligtvis att göra en påverkan på det, säger Dalin.

TT: Så klipper man rätt kablar skulle man kunna se till att det inte finns ett enda spår att köra på?

– Jag kan inte kommentera järnvägens sårbarhet. Men ju mer trafik och ju mer kritisk anläggningen är för samhället, ju mer har vi försökt jobba in olika redundanser eller säkra anläggningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset