Rätten slår fast att mannen avlossade skott med en pistol, men han frias ändå för olaga hot.
Rätten slår fast att mannen avlossade skott med en pistol, men han frias ändå för olaga hot.

Butiksägaren blev uppsökt av en hotfull man som avlossade ett skott med pistol. Bakgrunden kan vara att butiksägaren ”misstänktes” ha kramat mannens flickvän. Rätten slår fast att mannen avlossat ett skott, men friar honom ändå.

I början av februari blev en ägare till en butik i Sollentuna kommun uppsökt av en hotfull man. Mannen presenterade sig som maken till en tidigare anställd, och ”daskade till” butiksägarens keps. Ägaren följde efter mannen ut, som då drog fram en pistol och avlossade ett skott.

Då butiksägaren hördes av polis senare på kvällen fick han ett telefonsamtal från dolt nummer. Uppringaren påstod att butiksägaren pussat och kramat en anställd.

Det finns även uppgifter i utredningen som pekar på att händelsen kan ha koppling till missnöje med arbetsuppgifter.

Blev arg och avlossade skott

En nu 27-årig man åtalades för grovt olaga hot. 27-åringen nekade till brott, menade att det handlade om en startpistol och att han ute på gatan hade avlossat ett skott i luften – för att han var förbannad.

LÄS MER: Rättens förklaring till friande dom: Det var ”inte som man tänker sig en våldtäkt”

Och nu frias han av tingsrätten. Visserligen konstaterar rätten att det är utrett att han avlossade ett skott. Men rätten skriver i domen att det inte framkommit något annat än att 27-åringen var på väg bort från butiken, att han inte var vänd mot ägaren och att ägaren ”inte uppfattade att NN hade ett vapen utan först i samband med avfyrandet uppfattade något som lät som ett skott”.

Rätten kommer fram till att det sålunda ”inte är styrkt att NN lyft vapen mot NN på det sätt som krävs för att handlingen ska utgöra ett olaga hot”.

Åklagaren: Är konstigt

– Det här framstår som lite konstigt. Om jag förstått det rätt hänger man upp sig på att han gått därifrån, och att det då inte längre är riktat mot målsäganden, säger åklagare Maria Hävermark.

Vapnet har aldrig hittats, varför rätten gått på mannens version om att det handlade om en startpistol.

Den 27-årige mannen stod även åtalad för brott vid ett annat tillfälle. Då handlade det om människorov, grovt rån, försök till utpressning och övergrepp i rättssak. Men rätten friar honom för allt, bland annat för att den tekniska bevisningen inte ger stöd för att 27-åringen är gärningsmannen i fallet.

LÄS MER: Pappa frias för ”hederstvång” – dödshoten inte tydliga nog

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset