Avokadobristen är ett faktum i Nya Zeeland. Efter en dålig säsong och ökad efterfrågan har odlarna inte kunnat hålla jämna steg. Något som gjort att det nu stjäls massvis med avokados för att säljas vidare dyrt.

Efter en dålig säsong och ökad efterfrågan så säljs i dag avokados i Nya Zeeland för cirka 35 kronor. Enligt The Guardian har det sedan januari i år begåtts minst 40 stora stölder från avokadoodlare på den norra halvan av Nya Zeeland. Vid varje stöld har det snotts runt 350 frukter.

Sergeant Aaron Fraser berättar för The Guardian att det förekommit stölder av avokados under hans tid som polis men inte i den här utsträckningen. Han menar också på att stulna avokados kan vara en risk att äta.

– De är omogna, några har sprayats nyligen och de kan fortfarande ha gifter på sig. Men eftersom priserna så höga just nu, så är potentialen för vinst en stark uppmuntran för vissa individer.

Jen Scoular, VD på Nya Zeeland Avocado, säger till The Guardian att hon är upprörd över de senaste stölderna men att hon inte tror det är någon större brottverksamhet.

– Det är ett enkelt sätt att göra snabba pengar, men jag tror inte att vi har att göra med en sofistikerad eller mycket organiserad verksamhet här, mer opportunistisk.

Hon tillägger att hon inte är orolig över att det ska bli värre eftersom lokalt odlade avokados borde översvämma marknaden om några veckor.

►LÄS MER:  Så väljer du en perfekt avokado

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott