Saad Alsaudi brukade träna genom att springa runt sin skola i Kristianstad. På bilden tog han med yngre barn på sin gamla löprunda.
Saad Alsaudi brukade träna genom att springa runt sin skola i Kristianstad. På bilden tog han med yngre barn på sin gamla löprunda.

En gammal bild av den då 15-årige Saad Alsaudi som springer tillsammans med yngre barn på hans gamla skola i Kristianstad lever sitt eget liv på nätet – tack vare dålig källkritik.

Avpixlat-skribenten Jan Sjunnesson lyfter i ett australiskt tv-program upp Saad Alsaudi som ett exempel på svensk godtrogenhet inför någon som ljugit om sin ålder, rapporterar Resumé. Sjunnesson säger i tv-inslaget:

– Vi släpper in för många människor. För många människor av fel sort.

Sedan visar han upp ett exemplar av Kristianstadbladet med Saad på förstasidan.

Saad Alsaudi bor i Kristianstad och kom från Irak till Sverige tillsammans med sin familj när han var sex år gammal år 2003. Året innan tidningsbilden togs blev Saad årets snabbaste 14-åring i Sverige i löpningsgrenen 100 meter vid Götalandsmästerskapen. 

►LÄS MER: TT stoppar leveranser till SD:s tidning

En stolt lärare bjöd in Saad till hans gamla skola för att hjälpa till att peppa barn att springa. Saad tog då med barnen på en löptur runt skolan. På bilden är Saad strax 15 år och runt om honom springer barn som är fem–sex år yngre än honom själv.

På nätet har bilden fått spridning och många hånfulla kommentarer om skillnaden i längd mellan Saad Alsaudi och barnen – intrycket som sprids är att löparna på bilden är lika gamla.

Den brittiska tabloidtidningen Daily mail har använt bilden i en artikel om åldersbestämning av ensamkommande flyktingbarn och skriver exempelvis: "Alarmerande bilder med bland annat 'Sveriges snabbaste 14-åring' belyser en växande skandal i Europas asylkris”.

►LÄS MER: Daliy mail anklagas för kampanj mot Sveriges asylpolitik

Metro har sökt Daily mail vid upprepade tillfällen gällande den här publiceringen, liksom flera andra som tidningen gjort om Sverige, men tidningen har inte svarat.

– Att en så stor tidning inte undersöker fakta är märkligt, sade Saad Alsaudi själv till SVT.

I dag är Saad Alsaudi 19 år och ska snart ta studenten.

– Använd er av källkritik. Tro inte på allt du läser, kommenterade han i februari till Kristianstadsbladet.

När Metro tar kontakt med Saad Alsaudi är han uppgiven över Jan Sjunnessons handlande.

– Det är inte så mycket att göra. Han försöker ju bara visa en dålig bild av invandringen och använder min bild för att ha något att säga.

►LÄS MER: Spred falskt påstående om vapengömma på jämtländskt asylboende

Jan Sjunnesson säger att den australiska tv-kanalen gav honom tidningen.

– Jag gick in i ett rum på Grand Hotel där tv-teamet var. Vi pratade i två minuter innan inspelningen och då tog producenten fram tidningen. Han frågade "Känner du igen den?". Ja, det gjorde jag för jag hade sett den innan. Men jag hade inte läst den och visste inte att den var felaktig, säger han till tidningen Resumé.

Metro har ställt frågor till tv-programmet 60 minutes om inslaget och om de undersökt historien om Saad Alsaudi, men de har inte svarat på de frågor som fått utan producenten Kirsty Thomson konstaterar i ett mejl till Metro: "Det var väldigt tydligt i vår story att Jan Sjunnesson uttryckte sin egen åsikt om saken".

►LÄS MER: SD-toppen Mattias Karlsson skrev anonymt för Avpixlat


Sjunnesson berättar för Metro att han tyckt att bilden var lustig. Han tycker att förekomsten av felaktigt satta åldrar på ensamkommande flyktingbarn är viktigt att uppmärksamma, men beklagar att Saad drabbats.

– Det är synd att han hängdes ut.

Resumé ställer frågan om Sjunnesson drar några lärdomar av det inträffade:

– Nej, jag drar inga lärdomar.

När Metro frågar om vad man ska tänka på när man ser en lösryckt bild och påståenden på nätet så säger Sjunnesson att man ska använda sitt sunda förnuft.

►LÄS MER: Så här gör du för att sälv viralgranska

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik