Med skräckblandad förtjusning tar sig Tinne Vilhelmson Silfvén an küren med Don Auriello.Svårighetsgraden är uppskruvad några snäpp.– Det går så himla fort, säger hon.

Dressyren säger tack och hej till OS med den individuella finalen på måndagen. Dit är 18 ekipage kvalade. Två är svenska. Även Patrik Kittel (startar 15.40) hankade sig dit med Deja, om än med snäv marginal efter lite för många tekniska misstag i GP-specialen i fredags.

Men det är den sjufaldiga OS-ryttarinnan (på banan 17.05) från Stockholm som har chansen till en bra placering i det ytterst kompetenta startfältet. En medalj vore en första rangens sensation, men i skiktet femma till tia bör Vilhelmson Silfvén och hennes "Anton" lägga sig om det går som det är tänkt.

Vann i Rotterdam

– Det är klart att man vi komma så högt placerad som möjligt, men det jag ska göra är att prestera och så får ni andra spekulera.

Küren rider hon till ett nytt program och musiken står Beach Boys för. Vilhelmson Silfvén lovar fart och fläkt och hoppas på goda vibrationer.

– Min nya kür är helt fantastiskt härlig. Jag har bara tävlat till den en gång, i Rotterdam (nationstävling) och då vann han. Den passar honom som handen i handsken. Det går fort, det finns egentligen ingen andningspaus någonstans och det är väl det som är det svåra.

– Ibland kan man göra det för svårt och det vet man först när man har tävlat, när du har anspänningen som du inte har hemma när du tränar. Det kändes väldigt bra i Rotterdam och jag hoppas på samma känsla nu, säger Tinne Vilhelmson Silfvén, som tränade programmet under söndagen.

Ska slå London

Att gå in i tävlingen utan att låta "Anton" vara redo på vad som väntar honom skulle göra det svårare för båda, menar hon.

– Vet han vad som väntar är han extremt med mig. Det går så himla fort. Jag måste ha honom beredd, annars kan han helt plötsligt gå åt andra hållet.

Ekipaget var sjua i GP-specialen och som bäst har den svenska dressyrstjärnan landat på elfte plats i en olympisk kür – just med Don Auriello i London för fyra år sedan.

Då gav domarna 79,321 procent.

De tunga favoriterna i Deodoro utanför Rio de Janeiro är brittiskan Charlotte Dujardin på Valegro och tyskorna Isabell Werth på Weihegold Old och Dorothee Schneider på Showtime. Amerikanskan Laura Graves på Verdades och tyskan Kristina Broring-Sprehe på Desperados fajtas också om medaljerna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset