Jonas Jacobsson, Sveriges främste paralympier genom tiderna, har tävlat färdigt.
Jonas Jacobsson, Sveriges främste paralympier genom tiderna, har tävlat färdigt.

I decennier har han samlat medaljer på hög. Men Jonas Jacobsson fäller inga tårar efter sin sista Paralympics-föreställning.– Jag har inte haft någon gnista. Så det känns helt rätt att sluta, säger skyttelegendaren.

Jonas Jacobsson blev elva och missade final på 50 meter frigevär, liggande – 51-åringens allra sista Paralympics-skjutning – och får lämna Rio utan medaljer. Men för Jacobsson var det varken särskilt känslosamt, eller särskilt oväntat, att det gick som det gick.

– Det är det som har varit problemet, det har inte varit några känslor nästan. Den där sista vinnarinstinkten har inte varit med, och jag har bara varit här och skjutit igenom tävlingarna, säger Jonas Jacobsson.

Bra återväxt

Totalt blev det fyra missade finaler av fyra möjliga. Men även om det inte blev några topplaceringar den här gången, kan han se tillbaka på Sveriges mest framgångsrika Paralympics-karriär hittills. Han gjorde sitt första Paralympics 1980 och har tagit minst ett guld vid samtliga spel fram till Rio.

TT: Känns det vemodigt?

– Nej, det är lugnt. Det är en lång karriär men det här har ändå varit bestämt såpass länge. Och om man har känslan att man hellre vill göra något annat, då känns det rätt att sluta.

Att se ett allt starkare, nytt skyttelandslag växa fram, bidrar också till det sorgfria avskedet.

– Efter London såg det inte bra ut. Men som det ser ut nu har vi en ljusare framtid. Och det gör att jag kan lägga bössan på hyllan. Sedan var också tanken att jag skulle vara här och ta lite av pressen så att de kunde prestera i lugn och ro.

17 Paralympics-guld

Totalt landade han på 17 Paralympics-guld och 30 medaljer. Inte konstigt att anbud om ledarjobb, från flera olika nationer, trillade in så fort han hade avslutat karriären.

– Det kom faktiskt lite erbjudanden direkt efter att jag hade skjutit klart. Det är lite folk som undrar om jag vill hjälpa till med att coacha.

TT: Så vi kanske får se dig i Tokyo 2020 ändå?

– Ja, det skulle kanske vara intressant. Om jag slipper packa väskor den här gången, det får de göra själva.

Han stannar inte kvar för Paralympics-avslutningen. I stället väntar en avtackningsfest i Stockholm på söndag.

– Vi ska ha ett avslutningsmingel på Bosön. Vi kommer att samla de som har varit med under min karriär och hjälpt till. Det blir kul att träffa alla igen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset