Greklands premiärminister Alexis Tsipras och Makedoniens premiärminister Zoran Zaev närvarade vid ceremonin i grekiska Prespes, där avtalet om namnbyte skrevs under.
Greklands premiärminister Alexis Tsipras och Makedoniens premiärminister Zoran Zaev närvarade vid ceremonin i grekiska Prespes, där avtalet om namnbyte skrevs under.

I dag skrev Grekland och Makedonien under avtalet som handlar om Makedoniens namnbyte till Nordmakedonien. Namnbytet sker efter decennier av namnkonflikter mellan länderna. Men vad handlar konflikten om, egentligen?

En flera decennier lång namnkonflikt mellan Grekland och Makedonien är nu nära att få ett avslut. I dag skrev ländernas utrikesministrar under avtalet som gör att Makedonien i framtiden kommer att kalla sig Nordmakedonien.

Eget land eller region i Grekland?

Namnet Makedonien har använts i årtusenden. Romarna använde namnet som ett samlingsnamn för delar som i dag innefattar Grekland, Makedonien och Albanien, och Alexander den stores kungarike Makedonien låg till stora delar i dagens Grekland.

Numera sträcker sig regionen Makedonien över norra Grekland, delar av Albanien, Serbien, Kosovo och Bulgarien.

LÄS MER: Makedonien döper om flygplats

Den moderna namnkonflikten trappades upp i början av 90-talet, när Makedonien förklarade sin självständighet från Jugoslavien.

Grekland, som fortfarande har en region som av historiska skäl kallas Makedonien, har aldrig varit särkilt förtjusta i att den lilla republiken i norr också kallar sig Makedonien, och har sedan 1991 krävt att landet byter namn.

Bytte tillfälligt namn för att gå med i FN

1993 gick Makedonien med i FN. Kravet från FN:s sida, och efter påtryckningar från Grekland, var dock att landet kallade sig ”Före detta jugoslaviska republiken Makedonien”, eller FYROM, vilket varit landets internationella namn i väntan på att den infekterade namnkonflikten ska lösas.

Avtal underskrivet – nu ska folket säga sitt

Tisdagen den 12 juni meddelande Makedonien och Grekland så till sist att de kommit överens om ett namn – Nordmakedonien. Den 17 juni skrev landets utrikesministrar under avtalet om namnbytet, under uppsyn av Greklands premiärminister Alexis Tspiras och hans makedonska dito Zoran Zaev.

Namnbytet gör det möjligt för Makedonien att ansöka om medlemskap i Nato och EU, eftersom Grekland tidigare hotat med att lägga in sitt veto så länge landet kallar sig Makedonien.

LÄS MER: EU-hopp om Makedonien och Albanien

Helt klart är dock inte namnbytet, avtalet till trots. Båda ländernas parlament ska fortfarande godkänna avtalet, och höst väntar en folkomröstning i Makedonien, innan Nordmakedonien kan bli verklighet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset