Nicklas Bäckström. Arkivbild.
Nicklas Bäckström. Arkivbild.

OS i Sotji slutade i en mardröm – nu hoppas Nicklas Bäckström, 28, på ett gyllene World Cup.De sista stegen mot en lyckad turnering får han dessutom ta med Tre Kronor i hemstaden Washington.– Det ska bli grymt kul, säger stjärncentern.

Efter 6–3-segern mot Finland i Scandinavium reste Tre Kronor under söndagen – tillsammans med finländarna – i ett chartrat plan över Atlanten till Washington.

Flera av svenskarna lämnade Göteborg med en skön, vinnande känsla.

Nicklas Bäckström var en av dem. Han gjorde ett av målen i lördags kväll och tog stora kliv tillsammans med sin kedja med Patric Hörnqvist (två mål och fyra poäng) och Filip Forsberg (ett mål och två assist) som producerade imponerande åtta poäng.

I Washington ska Tre Kronor träna de närmaste dagarna och sedan spela den sista träningsmatchen mot Europalaget i Verizon Center natten till torsdag, svensk tid.

"Ingen guideperson"

Den svenske supercentern är tillsammans med ryske megastjärnan Alexander Ovetjkin stora frontfigurer i Capitals och "Bäckis" känner en stolthet att få visa upp sitt Tre Kronor inför Washingtonfansen.

– Självklart är det så, det är en hockeytokig publik där så jag hoppas det blir mycket folk. Jag tror det är bra för staden Washington också att först få USA–Finland (natten mot onsdag) och sedan vi mot Europa. Det blir kul.

Efter en träning natten mot måndagen, svensk tid, har spelarna sedan en ledig dag.

TT: Tänker du visa upp stan för dina lagkamrater?

– Jag är ingen guideperson, jag gillar inte museum och sånt så dit får de åka på själva. Annars ställer jag gärna upp. Det är en fin stad, säger han om den amerikanska huvudstaden som varit hans hem i nio år.

Han och sambon Liza fick sitt andra barn, sonen Vince, i slutet av augusti och dem får han också återse under dagarna i Washington.

Siktar högt

Annars är det fullt World Cup-fokus som gäller. Det är ju första turneringen i landslaget sedan den olycksaliga avstängningen i OS-finalen sedan han ätit allergimedicin.

– Självklart är det kul att vara med landslaget igen, det var ett väldigt tråkigt slut i Sotji. Samtidigt har jag gått vidare och ser fram emot det här, säger han.

Sverige rankas högt av de flesta experter inför turneringen och Bäckström ser chansen till en bra turnering. Sverige startar mot Ryssland kommande söndag, sedan väntar Finland och Nordamerikakombinationen med spelare som är 23 år eller yngre.

– Det är bra att många tror på oss, vi har höga krav på oss själva också. Det kommer att bli en otroligt tajt grupp, så det blir som slutspel direkt. Det behövs en bra start.

Så det gäller att ta vara på dagarna i Washington.

– Det är viktigt att ha bra träningar och kunna jobba på allt som vi behöver, system och vad det innebär. Det var viktigt för laget att få utdelning och lite självförtroende (mot Finland). Det är bra, vi jobbar vidare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset