Sofia Mattsson (mitten) har besvärats av en knäskada, men säger att hon ska ställa upp i OS-brottningen. Arkivbild.
Sofia Mattsson (mitten) har besvärats av en knäskada, men säger att hon ska ställa upp i OS-brottningen. Arkivbild.

För en månad skadade medaljhoppet Sofia Mattsson knät allvarligt.Ändå är hon på plats i Rio och går in i brottningstävlingen på torsdag.– Fascinerande ur ett medicinskt perspektiv, säger SOK:s huvudläkare Per "Pliggen" Andersson.

Det var på en träning som olyckan var framme.

Sofia Mattsson berättar själv:

– Det var ingen dramatisk grej, vi hamnar i konstiga lägen på en helt vanlig träning hela tiden. Det var ingen stark smärta, men det kändes konstigt. I och med att det var en månad kvar till OS så ville jag kolla upp det så snabbt som möjligt. Och att det var allvarligt, det var ju det sista man ville höra.

Varken Matsson eller läkaren Andersson vill berätta exakt vad det är för skada, mer än att det är ett knä.

Hur återställd är hon då?

Det vet man inte än.

– Det är svårt att säga innan torsdag, men jag kan säga att jag kommer att köra 100 procent. Då vet jag egentligen hur det känns. Jag tränar på så bra som möjligt, och det är klart man varit orolig hur det ska gå, men det var inte svårt beslut att åka till Rio. När jag väl kliver upp på mattan så får det bära eller brista. Jag ser det som att jag kommer hit tomhänt, så det kan ju bara bli bättre.

TT: Har du ont nu?

– Nä. Jag har inte ont i vardagssysslor, jag kan träna det mesta. Jag har haft bra rådgivning från SOK och sjukgymnasterna där hemma men det är jag som får fatta det här beslutet. Så många timmar och så många träningar, så det är klart om det finns en chans så tar man den, säger Mattsson.

SOK:s läkare Pliggen Andersson:

– Rehabiliteringen har gått bra och vi ser positivt på fortsättningen. Vi följer förloppet och ser hur det går dag för dag. Det är viktigt att vi är noggranna och att vi har regelbundna undersökningar efter varje dag. Vi väljer att fokusera på att få Sofia så bra förberedd som möjligt för OS.

TT: Finns det någon risk för framtiden?

– I en sån typ av idrott så är det alltid risker, men vi har gjort bedömningen att vi inte utsätter Sofia för någon risk som kan ge henne allvarliga men i framtiden

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset