Metro listar några av alla de böcker som kan göra en regnig höstdag roligare. Foto: Alamy.
Metro listar några av alla de böcker som kan göra en regnig höstdag roligare. Foto: Alamy.

I Metros stora höstlista hittar du 15 nya deckare och romaner. Här finns något för alla smaker, både kommande böcker och de som redan kommit ut lagom till hösten. Fram med te, ljus och filtar. Det är dags för höstläsning.

Johanna Adorján – En alldeles särskild kärlek 

Om boken: Efter nästan 50 år tillsammans begår paret István och Vera ett gemensamt självmord. De ha överlevt Europas tumultartade 90-tal och sett sina barn växa upp. Nu kan de inte stå ut med tanken på att döden ska skilja dem åt. Barnbarnet Johanna Adorján föreställer sig deras sista dag i livet, och skildrar erfarenheterna från Förintelsen och flykten från Ungern 1956.
Utgivning: I september 2017 på Norstedts.

Evin Ahmad – En dag ska jag bygga ett slott av pengar

Om boken: Med sommarprat, scenskoleutbildning och huvudrollen i filmen ”Dröm vidare” i bagaget debuterar Evin Ahmad nu som författare. Läsaren får följa med på en resa från barndomen i Akalla till Dramatiska högskolan på Östermalm.
Utgivning:
I augusti 2017 på Natur & Kultur.

Margaret Atwood – Hjärtat stannar sist

Om boken: Ett ungt, fattigt par skriver ett livstidskontrakt om att delta i ett socialt experiment där de halva året måste sitta i fängelse. Margaret Atwood, författaren till boken bakom succéserien ”The Handmaid’s Tale”, bjuder än en gång på vass samhällskritik.
Utgivning: I september 2017 på Norstedts.

John Le Carré – Spionernas arv

Om boken: Den 85-åriga författaren levererar, efter en paus på mer än 25 år, en ny bok om den klassiska spionen George Smiley. John Le Carré blev tidigare högaktuell efter filmatiseringen av boken ”Tinker, tailor, soldier, spy” regisserad av Tomas Alfredson 2011.
Utgivning: I november 2017 på Albert Bonniers förlag.

Sigrid Combüchen – Sidonie och Nathalie

Om boken: Under andra världskrigets sista år vandrar två kvinnor med vitt skildra bakgrunder genom Tyskland och tar sig över Öresund mot ett tryggare land. Men flykten tar inte slut där.
Utgivning: I september 2017 på Norstedts.

Fredrik Ekelund – Natten undrar vem jag är

Om boken: En kriminalroman som skildrar gängkultur i Malmös förort. Vi möter för sjätte gången Hjalmar Lindström och Monica Gren från Länskrim och även en familj med rötterna i Irak som en kväll ser ett brutalt överfall från sin balkong.
Utgivning: I september på Lindelöws bokförlag.

Elena Ferrante – Dagar av ensamhet

Om boken: Tre kortromaner om obesvarad kärlek av författaren som vi lärt oss älska genom hennes skildringar av Neapel i serien om vännerna Elena och Lila.
Utgivning: På svenska i september 2017 på Norstedts förlag.

Jan Guillou – 1968 

Om boken: Den sjunde delen i romanserien ”Det stora århundradet”. Berättelsen har kommit fram till ett mytomspunnet årtal och den vänsterradikala vågen splittrar familjen Lauritzen.
Utgivning: I augusti 2017 på Piratförlaget.

Anna Jörgensdotter – Solidärer 

Om boken: En bok som växlar mellan Sverige på 30-talet och spanska inbördeskriget. Om Ingemar som väljer att resa till Spanien som frivillig, och Klara, som blir kvar i Gävle utan att veta att hon väntar deras ofödda barn.
Utgivning: I augusti 2017 på Albert Bonniers förlag.

David Lagercrantz – Mannen som sökte sin skugga

Om boken: I den femte boken i Millennium-serien får vi läsa om alltifrån statliga övergrepp och hedersproblematik till om de skuggor från barndomen som fortfarande jagar Lisbeth Salander.
Utgivning: I september 2017 på Norstedts.

Peter May – Coffin Road

Om boken: En man utan minne spolas upp på stranden till en vindpinad ö i Yttre Hebriderna i norra Skottland. Fängslande läsning med alltifrån udda personportätt, till en forskare som studerar bins betydelse och en vilsen tonårsflicka i sorg. Av författaren bakom Isle of Lewis-trilogin.
Utgivning: På svenska i augusti 2017 på Modernista.

Anders de la Motte – Höstdåd 

Om boken: En riktig höstdeckare, präglad av en småstadstragedi nästan 30 år tidigare när fem nybakade studenter skulle tälta vid ett hemligt badställe. En olycka, fastslog polisutredningen. Men när en mordutredare från Stockholm flyttar in börjar saker hända.
Utgivning: I september 2017 av Bokförlaget Forum.

Zadie Smith – Swing time

Om boken: I centrum av boken står två tjejer som växer upp tillsammans och har samma dröm: Dansen. Men när de möts igen flera år senare har allt förändrats. En bok om misslyckat självförverkligande, rasism, rotlöshet och vänskap.
Utgivning: I oktober 2017 av Albert Bonniers förlag.

Katarina Wennstam – Gänget

Om boken: Killarna utgjorde en gång ”Gänget”. I dag är de vuxna. Det finns en händelse för 20 år sedan som ingen av dem vill kännas vid. Katarina Wennstam tar än en gång upp mäns våld mot kvinnor i sin nya spänningsroman.
Utgivning: I augusti 2017 på Albert Bonniers Förlag.

Colson Whitehead – Den underjordiska järnvägen 

Om boken: En berättelse om den 16-åriga slavflickan Cora som flyr via en underjordisk järnväg och jagas i jakten på ett värdigt liv. En historisk berättelse från 1800-talet som har relevans i vår tid. Boken har toppat New York Times bestsellerlista och blivit Årets bok på Amazon.
Utgivning: På svenska i slutet av juli 2017 på Albert Bonniers förlag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset