Metro ha tagit hjälp av ett gäng bibliotekarier för att guida dig till de bästa bokgåvorna till jul.
Metro ha tagit hjälp av ett gäng bibliotekarier för att guida dig till de bästa bokgåvorna till jul.

Letar du efter den perfekta hårda julklappen? Metro har tagit hjälp av ett gäng bibliotekarier som hjälper dig att hitta rätt böcker att lägga under granen.

Vilka böcker vill du tipsa om att lägga under granen julen 2017? 

Skönlitterär:

Nina Olsson, bibliotekarie på Malmö stadsbibliotek: Moll av Elisabeth Rynell utgiven på Albert Bonniers förlag. En stark och skimrande berättelse om de som betraktas som olönsamma i ett samtida Sverige.

Jenny Kjellberg, 45 år, bibliotekarie på Stockholms stadsbibliotek: Nix av Nathan Hill utgiven på Brombergs förlag. Suverän debutroman som på ett flödande språk är nutidsangelägen, intelligent och gripande. Dessutom med en alldeles underbar lagom cynisk och lakonisk humor.

Anna Falk, 52 år, bibliotekarie vid Malmö stadsbibliotek: Jonathan bortom all kontroll av Meg Rosoff utgiven på Massolit förlag. Jonathan är en ung man i reklambranschen i New York. Han hyr en lägenhet på högst osäkra villkor, bor med två hundar som han tycker bedömer och dömer honom. Smart feelgood med djup. Väldigt rolig och bra att citera högt ur när livet känns obegripligt. Rosoffs första vuxenroman, men lika bra som de hon skriver för unga.

Maria Westin, 51 år, Charlotta Falk, 53 år, Åsa Eliasson, 36 år, alla bibliotekarier i Västerås: Exit West av Moshin Hamid utgiven på Norstedts förlag. Det här är en fint berättad kärlekshistoria som samtidigt ringar in en pågående global förändring, kanske blickar den lite in i framtiden också.

Emelie Kellnberger, 34 år, bibliotekarie i Uppsala: Versioner av oss av Laura Barnett utgiven på Louise Bäckelin förlagEva och Jim möts när Jim är ute och går och Eva kommer cyklande mot honom. Det här mötet eller icke-mötet blir avgörande för hur resten av deras liv kommer att bli. En Sliding Doors i bokform!

Frida Ulvegren, 33 år, serieskapare och mediepedagog på Stadsbiblioteket i Göteborg: Jag, Esters rester av Ester Eriksson utgiven på Kartago förlag. Livet som ung vuxen singelkvinna tecknat på ett skevt, sjukt roligt och träffande sätt. Hög igenkänning! Varje seriesida är fristående men tillsammans skapar de en längre berättelse.

Anne-Lill Karlsson, 62 år, biblioteksassistent vid Stadsbiblioteket i Göteborg: En engelsk gentleman av Jane Gardam utgiven på Weyler förlag. Finstämt om Sir Edward Feathers liv. Från kärlekslös barndom, till att bli advokat och domare i Hongkong och hans livslånga kärlek till hustrun.

Skönlitterära klappar att lägga under granen. Foto: Albert Bonniers förlag, Kartago förlag, Louise Backlin förlag, Natur & Kultur förlag, Massolit förlag, Brombergs förlag, Weyler förlag och Alamy.

Deckare:

Nina Olsson: Finns det hjärterum av Sara Lövestam utgiven på Piratförlaget. Sista delen i romansviten om den papperslöse detektiven Kouplan. I denna del har han precis fått uppehållstillstånd och praktikplats på ett bibliotek.

Jenny Kjellberg: 22/11/63 av Stephen King utgiven på Albert Bonniers förlag. Den har några år på nacken men är fortfarande en av de bästa deckare jag läst. Bladvändare om Kennedymordet som dessutom är extra aktuell i och med att nya dokument kring mordet nu släppts fria. Välskrivet, drivet och oupphörligt spännande. King i högform.

Anna Falk: Isola av Åsa Avdic utgiven på Natur & Kultur. Ruggig och snyggt upplagd thriller i en inte alltför avlägsen dystopisk framtid. Utkom förra året, nu i pocket. Sju personer isoleras på en ö i skärgården i tron om att de testas för ett toppjobb inom säkerhetstjänsten. Sanningen är förstås en annan. Frågan är vilken?

Maria Westin, Charlotta Falk och Åsa Eliasson: Coffin Road av Peter May utgiven på Modernista. Peter May är en skicklig deckarförfattare och absolut en personlig favorit. Yttre Hybriderna är platsen där May låter sina andlöst spännande historier utspela sig.

Emelie Kellnberger: Annabelle av Lina Bengtsdotter utgiven på Forum. En sommarnatt försvinner 17-åriga Annabelle. Den lokala polisen och Missing people är handfallna och hjälp kallas in från Stockholm, kriminalinspektör Charlie Lager. Charlie härstammar från det lilla samhället och tvingas nu återvända till platsen hon flydde från när hon var 14 år. 

Frida Ulvegren: Oktober är den kallaste månaden av Christoffer Carlsson utgiven på Gilla böcker. Utanförskap i en by i småländsk skogsmiljö med ekonomiskt pressade människor. Vi följer en hård ung tjej som ofrivilligt dras in i en mörk mordhistoria. Snabbläst och intressant.

Anne-Lill Karlsson: Lykttändaren av Pontus Ljunghill utgiven på Wahlström & Widstrand. I ett svunnet Stockholm, sommaren 1923, utspelar sig den här deckaren.

Spännande läsning för mellandagarna kan bli en bra julklapp. Foto: Modernista, Natur & Kultur, Forum, Piratförlaget, Wahlström & Wistrand, Albert Bonniers förlag, Gilla böcker och Alamy.

Klassiker:

Nina Olsson: Dagsedlar av Stig Dagerman utgiven på Norstedts. Dessa verser är lika aktuella idag som då de skrevs för 50 år sedan.

Jenny Kjellberg: Världen av i går av Stefan Zweig utgiven på Ersatz förlag. Ständigt aktuellt mästerverk som på ett innerligt, drabbande och formidabelt sätt tar upp frågor om identitet, kultur, samhället och människan. En omskakande och viktig läsupplevelse i synnerhet i dessa politiska tider.

Anna Falk: Balladen om det sorgsna kaféet av Carson McCullers utgiven på Norstedts. Berättelsen om miss Amelia Evans brukar kallas ett kort mästerverk och tål att läsas om gång efter annan. Nu finns den här våldsamma och så märkliga historien om kärlek och svek i nyöversättning. Dessutom tillsammans med sju aldrig tidigare översatta noveller och förord av författaren Stina Stoor. Det kan nog inte bli bättre än så.

Maria Westin, Charlotta Falk och Åsa Eliasson: Vi har alltid bott på slottet av Shirley Jackson utgiven på Mima förlag. Nyutgåva av en briljant och oförglömlig skräckberättelse av den gotiska genrens okrönta mästarinna.

Emelie Kellnberger: Väggen av Marlen Haushofer utgiven på bokförlaget Thorén och Lindskog. En kvinna på semester i alperna vaknar ensam i huset och går ut för att leta efter de andra, då går hon rakt in i en glasvägg. På andra sidan är alla varelser döda. Vi får följa kvinnan när hon försöker överleva ensam bakom ”Väggen”.

Frida Ulvegren: From Hell av Alan More & Eddie Campbel utgiven på Knockabout Comics. Tegelstenstung julklapp till den avancerade serieläsaren. Konspirationer vid det viktorianska hovet, Jack the ripper i Londonregnet och mörka magiska ritualer. Mycket spännande och inom seriekretsar en given klassiker.

Anne-Lill Karlsson: Jane Eyre av Charlotte Brontë utgiven på Albert Bonniers förlag. En klassiker som är lika populär nu som när den kom ut första gången 1847.

En bok som redan lästs av generationer före är alltid en säker present. Foto: Albert Bonniers förlag, Thorén & Lindskog, Knockabout Comics, Ersatz förlag, Mima förlag, Norstedts, Norstedts och Alamy,

Fackbok:

Nina Olsson: Den goda gröna julen av Karoline Jönsson utgiven på Norstedts. Massor av härlig inspiration till julbordet.

Jenny Kjellberg: Gutenberggalaxens nova: en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution av Nina Burton utgiven på Albert Bonniers förlag. Fantastiskt intressant, bildande och underhållande om Erasmus och hans tid. Humaniora och vetenskap i en härlig förening och skrivet på ett sätt som gör läsningen rent lustfylld.

Anna Falk: Stora boken om bin av Piotr Socha utgiven på Alfabeta förlag. En av årets största och vackraste böcker, för alla åldrar. Faktaspäckat om binas anatomi, beteende och betydelse. Färg- och detaljrika illustrationer att fördjupa sig i och bläddra tillbaka till. Bin har levt på jorden i minst 100 miljoner år. Idag finns bikupor på taket i städerna och den som vill kan lätt bygga ett eget litet bihotell.

Maria Westin, Charlotta Falk och Åsa Eliasson: Kata Dalström, agitatorn som gick sin egen väg av Gunnela Björk utgiven på Historiska media. En välskriven biografi över en kvinna som var välkänd under sin livstid men lite för bråkig för historieskrivningen.

Emelie Kellnberger: Prylbanta av Elisabeth Byström & Johan Ernfors utgiven på Norstedts förlag. Färre saker ger mer frihet menar författarna och har här samlat sina tankar och tips på hur (och varför) man gör just det, prylbantar. 

Frida Ulvegren: Crafting with cat hair av Kaori Tsutaya utgiven på Quirk Books. Det här är en knasig DIY-bok med tips på hur du med pyssliga knep kan ge gammalt katthår nytt liv. Självklar klapp till den där kattälskande vännen du har som ofta dras med luddigt katthår på kläderna. Nu kommer luddet till användning!

Anne-Lill Karlsson: Aldrig en av oss av Yvonne De Geer utgiven på Natur & Kultur. En insiktsfull och roande självbiografi om att växa upp i en av Sveriges mest blåblodiga familjer, men alltid medveten och påmind om att ens eget blod är rött.

En tänkbar gåva är någonting som lär mottagaren någonting nytt. Foto: Historiska media, Natur & Kultur, Alfebeta förlag, Albert Bonniers förlag, Norstedts, Quirk Books, Norstedts och Alamy.

Barnbok:

Nina Olsson: En julsaga av Charles Dickens utgiven på Modernista. Klassisk julberättelse i tidstypisk engelsk miljö i ny fin illustrerad utgåva.

Jenny Kjellberg: Vi hittade en hatt av Jon Klassen, utgiven på Hippo bokförlag. Finalen på Klassens formidabla hattentrilogi. Lakoniska barnböcker som i sina enkla men geniala texter och bilder firar triumfer och ger barn mellan 4 och 100 ett stort leende.

Maria Westin, Charlotta Falk och Åsa Eliasson: Morrison räddar en kattunge av Sanna Juhlin och Mimmi Tollerup utgiven på Ordalaget bokförlag. Uttrycksfulla illustrationer och en riktig underfundig och rolig bok för både barn och vuxna.

Anna Falk: Försvunnen av Camilla Lagerqvist utgiven på B. Wahlströms förlag. Första delen i spänningsserien Blodsvänner skriven för mellanåldern. Disa tillhör resandefolket och bor på barnhem i 1930-talets Uppsala. När hennes morfar försvinner, tar hon tillsammans med vännerna Albin och Ville reda på vad som hänt. Spåren leder till Rasbiologiska institutet och uppdraget blir riktigt farligt.

Emelie Kellnberger: Familjen Bliss magiska bageri av Kathryn Littlewood utgiven på Alftabeta bokförlag. Familjen Bliss äger ett bageri där de också säljer magiska kakor som t.ex. kan göra så att människor inte kan ljuga eller så att vissa människor blir kära i varandra. När mamma och pappa Bliss är bortresta passar deras dotter June på att låna kokboken.

Frida Ulvegren: Pssst! av Annette Herzog & Katrine Clante utgiven på Wibom books. En dagboksaktig collagebok om 12-åriga Viola och de stora frågor som rör sig i hjärtat på den som är äldre än ett barn men yngre än en tonåring. Livet, döden, familjen och ensamheten. En mycket speciell och viktig bok om en flickas sökande av identitet i vår komplexa värld.

Anne-Lill Karlsson: Min vän Jim av Kitty Crowther utgiven på Lilla piratförlaget. Koltrasten Jack vill upptäcka världen och se havet och där möter han fiskmåsen Jim. Om vänskap och att bli accepterad, även om man är lite annorlunda.

Oavsett vilken ålder barnet är i så har bibliotekarierna som Metro konsulterats tips på lut. Foto: B. Wahlströms förlag, Hippo förlag, Wiboms förlag, Ordalaget bokförlag, Lilla piratförlaget, Alfabeta förlag, Modernista och Alamy.

Ungdomsbok:

Nina Olsson: Godnattsagor för rebelltjejer av Elena Favilli och Francesca Cavallo utgiven på förlaget Max Ström. 100 berättelser om kvinnliga förebilder som på olika sätt bryter mot normen.

Jenny Kjellberg: Vakuum av Mia Öström utgiven på Lilla Piratförlaget. Om Jonna som försöker hitta svar i mörkret efter att hennes äldre bror tagit livet av sig. En av årets starkaste ungdomsböcker som balanserar ett sorgligt tema på ett otroligt starkt sätt. Tung men samtidigt helt underbar.

Anna Falk: Battle av Maja Lunde utgiven av Natur & Kultur. En riktig Julia och Romeohistoria, om Amalie och Mikael i Oslo här och nu. Om dubbelliv, klass och kärlek, men framför allt dans och att hitta sig själv och sin egen stil. Balett eller Hip-hop? I en battle är allt tillåtet.

Maria Westin, Charlotta Falk och Åsa Eliasson: Sanningar om maneter av Ali Benjamin utgiven på Lilla Piratförlaget. En bok om förlust och sorg som trots sitt tunga ämne är vacker och humoristisk. Suzy är en smart och rolig tjej som är lätt att identifiera sig med.

Emelie Kellnberger: Karta för förälskade och andra vilsna av Johanna Lindbäck utgiven på Gilla böcker. Sommarlovet efter högstadiet har precis börjat och Julia är ute i sommarstugan på Dalarö. I vanliga fall brukar bästisen Karin vara med men när Julia i våras ”råkade” bli ihop med Karins span Isak så är de numera ovänner. För att göra det hela ännu värre är Julia osäker på om hon faktiskt är så kär i Isak. Och på Dalarö finns Rasmus…

Frida Ulvegren: Norra latin av Sara Bergmark Elfgren utgiven på Rabén & Sjögren. Mest efterlängtade ungdomsboken i år är precis så bra som vi väntade oss. Vi känner igen stilen från Cirkelnböckerna med välskrivna personporträtt, spänning, hemskheter och mystik, denna gång i storstadsmiljö på Norra latins teatergymnasium. En elegant 500-sidors julklapp till alla spänningstörstande bokslukare, såväl ungdomar som vuxna.

Anne-Lill Karlsson: Vita Tigern av Christin Ljungqvist utgiven på Lilla Piratförlaget. Spännande steampunk-Science-Fiction i ett framtida Göteborg.

Bibliotekariernas bästa tips på bokjulklappar till ungdomen i familjen. Foto: Gilla böcker, Lilla piratförlaget, förlaget Max Ström, Gilla Böcker, Lilla piratförlaget, Rabén & Sjögren, Natur & Kultur och Alamy.

Vi som tipsar

Maria Westin, 51 år, Charlotta Falk, 53 år, Åsa Eliasson, 36 år, alla bibliotekarier i Västerås: 

Anna Falk, 52 år, bibliotekarie vid Malmö stadsbibliotek, Frida Ulvegren, 33 år, serieskapare och Mediepedagog på Stadsbiblioteket i Göteborg och Emelie Kellnberger, 34 år, bibliotekarie i Uppsala:

Anne-Lill Karlsson, 62 år, biblioteksassistent vid Stadsbiblioteket i Göteborg, Nina Olsson, bibliotekarie på Malmö stadsbibliotek och Jenny Kjellberg, 45 år, bibliotekarie på Stockholms stadsbibliotek:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset