Rum på hippa Shoreditch.
Rum på hippa Shoreditch.

Ingen annan stad i Europa har så bra julshopping som London. Res dit och handla de sista klapparna. Cajsa Lykke Carlsson bor i London sedan 2002 och skriver i Res.

Det snålas inte på juldekorationerna i shoppingstaden London.

Varuhuset Liberty.

Annorlunda utställning på Wellcome Collection.

Shoreditch Room är egentligen en klubb, men bokar man rum kan man njuta av huset ändå.

Londonborna själva shoppar gärna på Harrods.

 Det snålas inte på juldekorationerna i shoppingstaden London.

London utnämndes nyligen till Europas bästa shoppingstad  eftersom den har så stort utbud av affärer, och här är det lätt att fixa all sin julshopping på en gång. 

Gatorna runt Oxford Circus och Regent Street är Londons mesta shoppingstråk och här hittar man alla klädkedjor samt finare varuhus som underbara Liberty. 

För den som vill uppleva en annorlunda sida av Londonshopping rekommenderas marknaderna i östra London varmt – på Spital-fields och Upmarket, som hålls på söndagar, finns allt från smycken till secondhand-skivor och vintagekläder, och fina Broadway Market (lördagar) har mycket mat men även lite kläder och smycken. 
 
För det ultimata i bekväm julshopping, ta en heldag på något av jätteköpcentrumen Westfield (i White City) och Westfield Stratford (häftigt beläget precis vid nya olympiska stadion), där man kan gå runt hur länge som helst. Här hittar man så gott som alla butiker som också finns runt Oxford Circus samt en hel del mindre nya märken. Mindre charmigt än att handla i stan, men väldigt praktiskt! 
 
Och vill man ha en riktigt klassisk engelsk julupplevelse är det bara att bege sig till varuhuset Harrods gigantiska julavdelning – som välbärgade Londonbor har gjort i alla tider.

Bästa julshoppingen i London

 Riktigt bra 

kändisspaning
Shoreditch Rooms 
Shoreditch House är fortfarande den hippaste medlemsklubben i 
staden. Här hålls ofta ­efter­fester under modeveckorna, och dessutom är det riktigt bra för kändisspaning. Om man är på besök i London kan man njuta av huset utan att vara medlem, genom att boka ett hotellrum här. Rummen kommer i storlekarna ”tiny” (från 790 kronor), ”small” och ”small +”. Hotellgäster får 
tillgång till klubbens bar, 
restaurang och pool.
Ebor Street, Shoreditch
www.shoreditchhouse.com/shoreditch-rooms/bedrooms

Den perfekta 
bioupplevelsen
Aubin & Wills  Cinema
Jag skulle kunna tala länge om mina bästa biominnen i London men den senaste favoriten hoppas jag att alla får uppleva själva. Butiken Aubin & Wills bio i källaren är en perfekt, mysig film­upplevelse. I den lilla salongen kan man  dela en soffa för två eller sitta i en av de mysiga fåtöljerna. Här finns filtar och kuddar, och sofforna har bord för popcorn, tekanna eller vinflaska. Allra bäst är bion på en söndag, då de visar matinéer.
64–66 Redchurch Street, 
Shoreditch
www.aubincinema.com

Fascinerande 
utställningar
Wellcome Collection 
För en lite annorlunda museivisit är Wellcome Collection ett hett tips. Här hålls ofta utställningar med medicinska teman eftersom grundaren sir Henry Solomon Wellcome, som 
forskade inom medicin, hade en av världens största sam­lingar av medicinskt material. För tillfället pågår en riktigt fascinerande utställning om mexikanska votivtavlor, samt en om lyckoamuletter, och här finns även ett kafé och en bokaffär.
Wellcome Collection
183 Euston Road, Euston
www.wellcomecollection.org

Trendig bar 
i slitet område
Bar Story Peckham ligger söder om Themsen och är ett ganska nedgånget område som dock blivit populärt bland Londons unga kreativa crowd. Här ligger Camberwell College of Arts, en gigantisk konstskola, och Peckham börjar därför bli trendigt – låga priser och en spännande konst- och klubbscen. Och dricker gör man på Bar Story – en kul, opre­ten­tiös liten bar. Den slitna inredningen och de unga gästerna ger en cool, avslappnad stämning.
213 Blenheim Grove, Peckham
www.barstory.co.uk

New York-känsla och riktigt bra mat
Riding House Café
Riding House är ett nytt brasserie i Fitzrovia i centrala London som redan är omtalat bland matälskare, eller ”foodies” som de kallas här. Och det är välförtjänt – menyn är väl 
genomtänkt, god och upplagd så att man kan välja att äta en huvudrätt eller 
experimentera med många olika mindre rätter. Slick inredning med New York-känsla, och fräsch mat som kombinerar klassisk brittisk mat med mer Medelhavs­inspirerad. 43–51 Great Titchfield Street, Fitzrovia
www.ridinghousecafe.co.uk

Spännande smaker i tjusig frukostmatsal
Corner Room
Tjusiga hotellet Town Hall Hotels nya restaurang är belägen i frukostmatsalen. Ett litet, vackert inrett rum, med klientel från barnfamiljer till finans­valpar och östra London-hipsters. Menyn har gjorts av stjärn­kocken Nuno Mendes, som även driver restaurangen Viajante i samma byggnad. Här serveras oliver med en fyllning av apelsin och ansjovis, och en hallonefterrätt med sorbet­glass gjord på örter. Spännande och gott till rätt låga priser. 
Town Hall Hotel, Patriot Square, Bethnal Green
www.cornerroom.co.uk
 
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset